18 Септември 2024сряда01:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Няколко думи

Жалките пари

/ брой: 177

автор:Аида Ованес

visibility 552

Знаете ли, че към момента с основна пенсия до 580,57 лв. са 416 279 души в страната, а с 580,57 лв. месечно са 394 588 мъже и жени? Не броим работещите бедни плюс хилядите български граждани, които едва свързват двата края, без да са си купували от години нови дрехи и обувки.  
Властта отново ще се бие гордо в гърдите, че е осигурила ръст на доходите на уязвимите групи от населението. Само че парите за хората с увреждания, например, са процент от въпросната сума (638 лв.). А тя дава ориентир за равнището на бедност. Би трябвало също да насочва политиките на държавата, осигуряващи финансова подкрепа на нуждаещите се. Но дали е така?
Още преди месеци НСИ обяви, че "през 2023 г. линията на бедност общо за страната e 637,92 лв. средномесечно на лице от домакинство". За 2023 г.! И още тогава около 1 325 900 души са преживявали с месечни доходи под тази сума, тоест всеки пети в България е преживявал под линията на бедност.
Да, сметките някак си не излизат. Възможно е методиките и формулите на изчисления да са различни. Но бедният човек не се интересува от методиката, а от онова, което сипва в чинията си и в чинията на децата си, и, ако се развали хладилникът му, ще може ли, без да задлъжнее с кредит, да си купи нов на поносима цена.
Щели били да се увеличат парите на хората с трайни увреждания. Добре! Но през последните 30 години какви шансове за работа, за истински трудов ангажимент на хората с увреждания даде държавата?
И да, системата за социална защита има съществено значение "за редуциране на бедността", но достатъчна ли е?
Единственото, което никой никога не може да отнеме на човек, е знанието и образованието му. Достатъчно образовани ли са децата ни, щом огромната част от тях са функционално неграмотни?
Безработицата намалява, но едни 130-150 хил. души все още са на борсата. Работодателите са недоволни от неквалифицираните си работници, но абсолютно нищичко не правят, за да ги обучат или поне да им помогнат в първите стъпки в професията. Комай по-лесно е да си доставят работници от трети страни, а на тях им е още по-лесно да избягат заради ниски заплати.
Жалките пари от този псевдоръст на линията на бедност (с две години закъснение) изглеждат по-скоро като подигравка с нуждаещите се от подкрепа хора.

Отчитат рекордни загуби на вода

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 177

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 3% през октомври

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 177

НСИ отчете годишна инфлация от 2,1%

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 177

Бум на фалшивите столевки

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 177

Втори опит за убийство на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 177

Рокади в Еврокомисията

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 177

Мексико прие съдебната реформа

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 177

Стачка в косовския парламент за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 177

Жалките пари

автор:Аида Ованес

visibility 439

/ брой: 177

Вода газим, жадни ходим

автор:Мая Йовановска

visibility 397

/ брой: 177

Българчета - граждани на света

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 177

Виновен е Рогатия

автор:Мая Йовановска

visibility 393

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ