27 Юли 2024събота21:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Заедно! Началото е Бузлуджа!

Нейно е бъдещето - на лявата идея...

Поетите Петър Андасаров и Георги Драмбозов откровено за БСП

/ брой: 141

автор:Боян Бойчев

visibility 102



- Как изглежда лявата идея днес? Има ли тя бъдеще?
Петър Андасаров: Тя беше съдба на много поколения преди нас. Лявата идея, идеалите бяха основите на партийната непоклатимост. Имаше личностни примери от висока класа - хора, предани на партията и посветили живота си именно на идеите и идеалите й. По пътищата на отминалите повече от 30 години блещукат само спомените за онова светло време на градеж на нова България, в която всеки имаше хляб, работа и възможности за реализиране на своите способности. За моето поколение творци то бе златен век, за което убедително и красноречиво говорят възходът на националната ни култура, завоюваните върхове в областите на изкуствата. За съжаление, през тези псевдодемократични 30 години изплуваха изменници, предатели и отрицатели именно на великите постижения на това незабравимо време. Те оплюха точно тях - идеите и идеалите на Българската комунистическа партия, получила по-късно новото си име - Българска социалистическа партия. Тя сега е омърлушена, дори повалена на историческия тепих, но някои дори не подозират колко жизнена е, каква сила ще се пробуди у нея един ден, за да възкръсне тя за нов живот. Знам и вярвам, че нейно е бъдещето - на лявата идея. Но под нейните знамена трябва да се наредят млади и възрастни, които я носят в сърцата си и са готови да й посветят години от живота си!
Георги Драмбозов: За съжаление, лявата идея не изглежда добре...

Няма нови идеи за проспериране на лявото пространство. Затова смятам, че е време нашата партия да се социалдемократизира!... Точно в това виждам бъдещето на БСП и точно с това тя ще допринесе за бъдещето на България!
- Какво е за вас Българската социалистическа партия?
П.А.: Наследница на комунистическите идеи и орисана да дарява българския народ с благоденствие и условия за мирен съзидателен живот в едно ново, социалистическо време.
Г.Д.: За мен БСП е смисъл на живота от детството до сега! Баща ми е бил сътрудник на Сава Дълбоков, преди това е лежал в два фашистки затвора, с майка ми са членове на РМС от 1943 година, като ученици. Виждам любимата партия като по-модерна и като водещ член в социално-демократическото семейство на Европа.
- Как и кога станахте член на БСП?
П.А.: С покана от бюрото на ГК на БКП в гр. Станке Димитров (Дупница) през 1965 година в отговор на писмо-предложение на ръководството на в. "Работническо дело" да бъде назначен за негов кореспондент, за което изискването бе да съм член на партията, за да присъствам на заседания на бюрото й и да отразявам нейната работа. По време на проучвателния процес баща ми бе оклеветен, че е враг на народната власт, но в края на краищата истината възтържествува.
Г.Д.: Станах член на БСП (тогава БКП) като млад инженер, веднага след следването си, бях завеждащ "Пропаганда и агитация" в Общинския комитет на партията в родния Свищов, заместник-кмет, секретар на Съюза на читалищата в България и т.н.
- Какво е необходимо, за да може БСП пак да заема пак водещо място в обществото?
П.А.: Да се освободи от корумпирани стари нейни членове и да затвори вратите си за нови такива кандидати. В партията няма място за богаташи и за готованци, които искат да живуркат на чужд гръб!
Г.Д.: За да заеме пак БСП водещо място в обществото, са необходими качествени кадри! Усилията трябва да се насочат към обновяване!
- Трябва ли да бъдат правени компромиси с идеалите на партията, завещани ни от предишните поколения?
П.А.: В никакъв случай! Компромисът е равносилен на предателство!
Г.Д.: Трябва да сме верни на завещаното, но в същото време да го актуализираме със съвремието.
- Как мислите, защо голяма част от младите не припознават БСП като своя партия, а преди години именно те са били ядрото ѝ?
П.А.: Не съм съвсем съгласен - има доста млади момчета и момичета, които са пленени от Дядо Благоевия ален мак и от безсмъртната червена българска роза. Вярвам, че ще растат техните редици в утрешните години.
Г.Д.: По-голямата част от младите хора не припознават БСП като своя, това е неприятен факт, пред който не трябва да си затваряме очите... Причината е, че не работим достатъчно с младите хора, даже понякога не говорим на един и същ език с тях!
- Какви трябва да бъдат отношенията между БСП и интелигенцията?
П.А.: БСП би следвало да подпомага творците, богатите в партията да спонсорират труда им. А лявата интелигенция, от своя страна, да остане вярна на лявата идея, на идеалите!
Г.Д.: БСП може и трябва да направи още много за интелигенцията, както и българската творческа интелигенция да стори повечко за нея! Пример могат да бъдат отношенията между БСП и СБП!

България пак се размина с нови влакове

автор:Дума

visibility 1134

/ брой: 141

Най-опасният пожар са некадърниците с власт

автор:Дума

visibility 1113

/ брой: 141

КЗК даде зелена светлина на БАКБ да купи Токуда банк

автор:Дума

visibility 916

/ брой: 141

Военен съюз срещу Иран

автор:Дума

visibility 1029

/ брой: 141

ЕК заведе три дела срещу България

автор:Дума

visibility 1085

/ брой: 141

Гърция екстрадира българин в САЩ

автор:Дума

visibility 965

/ брой: 141

Германия отказва войници и оръжия срещу Русия

автор:Дума

visibility 1013

/ брой: 141

Душата и сърцето на БСП

автор:Александър Симов

visibility 579

/ брой: 141

Бузлуджа е началото

visibility 476

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ