02 Юли 2024вторник13:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Частници завзеха неохраняеми плажове

/ брой: 122

автор:Дума

visibility 121

Със старта на летния сезон започнаха и съвместните проверки на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Икономическа полиция. При тези инспекции от Министерството на туризма са установили четири нарушения, за които са съставени актове, каза пред БТВ Иван Виделов от ведомството. Констатираните от министерството нарушения се изразяват в поставяне на платени плажни принадлежности не неохраняеми плажове. "Един вид те са превърнати в частни плажове", уточни Виделов.
Заедно с КЗП министерството проверява и за нелоялната практика летовниците да бъдат принуждавани да наемат комплект чадър шезлонг и маса. Хората имат право да ги наемат поотделно, напомнят инспекторите.
Само за ден са извършени 17 съвместни проверки от екипи на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, НАП и "Икономическа полиция" и са констатирани 8 нарушения. Сред тях са непочистени пясъчни ивици, завишени цени на шезлонги и чадъри, липсваща категоризация на заведенията, разположени на плажа. НАП също са установили нарушения.
Проверява се и дейността на спасителите по охраняемите плажове. На места е установена липса или по-малък брой спасители, както и липса на медицински лица и оборудване,  непредставени договори с Подвижен реанимационен екип,  липса на документи за извършена обработка срещу комари и кърлежи, лошо ниво на хигиена и липса на указателни табели.  Няма обаче наложени неустойки на концесионерите заради тези нарушения.
"Имам апел към туристите – когато има червен флаг, да не влизат в морето. Създава се конфликти между тях и спасителите", каза Виделов.
Инспекциите ще продължат през целия летен сезон.
Междувременно летният сезон в Банско започна от вчера съобщиха от фирмата концесионер на ски зоната.
На Бъндеришка поляна има различни атракциони, сред които е най-дългата водна пързалка в Европа, миниголф, като се предлагат възможности за отдих и спорт.

Тръгват данъчни хайки по курортите на морето

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 123

Всяка шеста фирма у нас е без дейност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 123

Новите ваучери за храна вече са електронни

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 123

Френските леви втори на вота

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 123

Зеленски допусна преговори с Русия само с посредник

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 123

Сърбия и Китай в режим на свободна търговия

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 123

Накратко

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 123

Френската изненада

автор:Александър Симов

visibility 182

/ брой: 123

И климатът раздели Европа*

visibility 193

/ брой: 123

Българската корозия

автор:Мартин Карбовски

visibility 195

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ