16 Октомври 2024сряда13:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Избори

Валери Митов:

Знаем проблемите, имаме експертите и решенията

Отстоявах обещанията си като народен представител, затова съм мотивиран да искам отново доверието на избирателите

/ брой: 197

автор:Дума

visibility 215

Валери Митов е водач на листата на „БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ в 7 МИР Габрово. На 33 години е, роден в Габрово. Завършва Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“. Като ученик завоюва първи места в състезания по информационни технологии. Продължава образованието си в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, специалност „Бизнес информационни технологии” – бакалавър, и „Бизнес информатика с английски език” – магистър. Успешно завършва Българско училище за политика. Член е на Националния съвет на БСП. От ноември 2020 г. е областен председател на БСП – Габрово след двегодишно председателство на Младежкото областно обединение на партията. Като народен представител в 49-ото Народно събрание Митов повдига една изключително тревожна тема, продължена от БСП в 50-ото НС – употребата на райски газ от деца и непълнолетни и неговата забрана. Благодарение на активността му по време на парламентарен контрол, на въпросите му към министрите на здравеопазването и финансите, на получената от медиите подкрепа, се засили отговорното разбиране, че проблемът е изключително актуален, вносът – огромен, парите, изкарани от търговците – няколкостотин милиона на година, а мерките, взети досега – без резултат. Усилията му доведоха до пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица.
За проблемите и приоритетите в общините на Област Габрово, на които е търсил решение, разказва Валери Митов.


ГАБРОВО

- Изграждането на тунел под Шипка, който да свърже Северна и Южна България и да доведе до тласък в икономическото развитие на Габрово.
На 08.06.2022 г. се подписа договор за проектиране и строителство на съоръжението. Срокът за проектиране трябваше да е 240 календарни дни и 1280 дни за строително-монтажните работи.
Един от първите ми въпроси в Народното събрание беше свързан с проекта за тунел към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. От отговора стана ясно, че срокът за проектиране е удължен с 6 месеца.
На друг мой въпрос редовният вече министър на МРРБ Андрей Цеков отговори, че срокът за проектиране е удължен с нови 164 календарни дни. Заради явни фактически грешки в кадастралните карти на Габрово и Стара Загора, които спират проектирането.
На 01.04.2024 г. отпадна и последната пречка пред съоръжението, след като ВАС отхвърли окончателно Плана за управление на парк „Българка“.
Тунелът, част от важния Трансевропейски транспортен коридор ІХ, е просрочен прекалено дълго в годините и не търпи ден отлагане. В момента сме в изходна позиция, защото проектирането ще започне най-рано през 2025 г.
Аз и "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" ще настояваме във всеки един момент проектът за тунел под Шипка да се изпълнява!

ТРЯВНА

- Изграждането на язовир „Нейковци“ и пречиствателна станция към него е с 40-годишна история.
Прекъсвано е няколко пъти. През 2001 г. финансирането е спряно поради липса на средства. През 2010 г. след подписване на Заемно споразумение със Световната банка за развитие Община Трявна получава уверение, че язовир „Нейковци“ ще бъде финансиран. През 2014 г. обаче язовирът и пречиствателната станция отпадат от Споразумението.
Язовир „Нейковци“ е от изключително значение за Трявна – той ще гарантира качествено и постоянно водоснабдяване. Захранването от повърхностни източници и непостоянният дебит създават големи затруднения на жителите на Трявна при продължително засушаване.
На мой въпрос за язовира на 01.09.2023 г министър Андрей Цеков дава отговор, който сме чували и за тунела (остарял проект, остаряло съоръжение): „Като много от наченатите язовири през 70-те и 80-те години строителството на язовир „Нейковци“ е на никакъв етап. В крайна сметка той е проектиран и изграждането му е започнало още през 1978 г. като основен източник на питейно-битово водоснабдяване на общините Трявна и Дряново. Няколко пъти е стартирало и прекъсвало строителството. Последно е спряно през 2001 г. поради липса на финансиране. През 2010 г. довършването и изграждането на язовира и на пречиствателната станция е включено в Заемното споразумение със Световната банка за развитие на общинската инфраструктура. Впоследствие обаче отпада от финансирането, като експертното становище за това решение е, че въпросното съоръжение – язовир и пречиствателната станция, вече не са необходими поради занижено водопотребление и наличие на съществуващи водоизточници в град Трявна, град Плачковци, град Дряново и селата, респективно предложената технология за пречиствателната станция е била отхвърлена като морално остаряла, респективно е предложена ускорена коагулация. Естествено, като всеки един строеж, който е изоставен, голяма част от оборудването и пречиствателната станция е разграбена, респективно има сериозни нарушения, свързани със състоянието на сградите.“
Тоест, никой към момента не е разсъждавал върху продължаването на проекта язовир „Нейковци“.

ДРЯНОВО – ТРЯВНА

- Друга важна тема е пътят Трявна – Царева ливада – Дряново.
На мой въпрос в НС към министър Иван Шишков получих следния отговор на 26.05.2023 г.: „Участъкът от Трявна до Царева ливада (от км 47 + 432 до км 56 + 300) е тесен с множество деформации, пропадания и улягания на пътното плътно от тежките метеорологични условия през есенно-зимния период. Допълнителен проблем е габаритът на пътя, който не позволява да се изградят отводнителни съоръжения поради скалистия терен и необходимостта от провеждането на отчуждителни процедури“.
В последните години по трасето са извършени само текущи ремонти по пътната настилка. Този участък е изключително важен и е най-пряката връзка между двата центъра в област Габрово – град Трявна и град Дряново, основна пътна комуникация за редица малки населени места. Направата на пътя ще подобри и туристическите връзки между двата града. В програмата на АПИ за 2024 г. е заложено да бъде изготвен проект за ремонт на пътния участък, но все още по такъв не се работи.

СЕВЛИЕВО

Ремонтът на път III-403, участък Кормянско – Крамолин и осигуряването на безопасни условия за експлоатация е важен за община Севлиево. От питане към Иван Шишков и негов отговор от 22.05.2023 г. се разбира, че „участъкът е предвиден в програмата на АПИ за 2023 г. за изработване на технически проект за основен ремонт”. На този етап се предвижда само текущ, който е крайно недостатъчен. Преди с. Малки Вършец е регистрирано свлачище, което през есента на 2019 г. се активизира и причини големи поражения по платното за движение. Трябва в най-кратък срок да се вземат мерки относно свлачището, за да може да се пътува спокойно в участъка Кормянско – Крамолин. Към този момент, въпреки че АПИ трябва да започне работа по укрепване на свлачището и ремонт на пътния участък, отново нищо не се случва.
В заключение може да направим извода: В последните три години сме свидетели на различни сглобки, които не доведоха до решаването на нито един съществен проблем в област Габрово. Напротив, дори се задълбочиха.
"БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" е готова да вземе решение за всяко едно населено място, за да живеем в нормална среда, да имаме високи доходи, добро здравеопазване и работеща съдебна система. Доверието към българските институции е паднало почти до нула, което означава, че българските политици трябва да покажем ясни действия и да върнем доверието. Колкото по-голяма е избирателната активност, толкова по-легитимен ще е българският парламент и обезсмислен купеният вот.
Ангажираме се приоритетно да поставим проблемите на всеки един град в област Габрово и важните проекти за развитието на региона. Ето част от тях:
- Изграждането на тунел под Шипка, който да свърже Северна и Южна България и да доведе до тласък в икономическото развитие на Габрово.
- Водоснабдяване на община Севлиево. 35-годишен проблем. Решението е изграждане на язовир.
- Изграждането на язовир „Нейковци“ и пречиствателна станция към него.
- Пречиствателна станция за отпадни води в Дряново. Дряново е единствената община в областта без пречиствателна станция.
- Проектиране на цялостен ремонт на пътя Царева ливада – Трявна. До края на 2024 година трябва да се случи.
- Инфраструктура към местността Узана. Основен ремонт на пътя, места за паркиране за стотиците желаещи да карат ски, активна реклама. Узана е с огромен потенциал да привлече хиляди туристи целогодишно, особено зимния период. Един от основните проблеми в курорта е водоснабдяването. Решението е свързване с язовир „Христо Смирненски“.
"БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" е готова за решения за бързото развитие на България! Коалицията успя да събере всички социалисти, както и трябва да бъде. Направихме силно обединение на левите партии като силна заявка за алтернатива на всякакви сглобки, на които се нагледахме в последните три години. "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" има експерти, които да застанат начело на държавата и да я изведем успешно от кризата. Решенията са с номер 28 в бюлетината!

Партиите, купуващи гласове, да не участват в избори

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Една справедлива и правова България е възможна

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Увеличават се жените на ръководни позиции

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Еврото ни трябва, колкото тумор в мозъка

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Световният дълг е на път да надхвърли 100 трлн. долара

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

БДЖ планира повече връзки между Северна и Южна България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

ЕК с нови правила за мигрантите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Ескалира напрежението между Сеул и Пхенян

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Дипломатическа война между Индия и Канада

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Да се ядосаме!

автор:Юлия Кулинска

visibility 0

/ брой: 197

Знаем проблемите, имаме експертите и решенията

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 197

Аз съм десницата на левицата!

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 197

Опит пореден

автор:Евгени Гаврилов

visibility 0

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ