15 Октомври 2024вторник18:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

20% от фирмите ще съкращават персонал

Над половината работодатели няма да наемат служители през следващите 6 месеца

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 615

Повече от половината от работодателите в страната няма да наемат нови служители през следващите шест месеца, показва проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) сред близо 1200 компании.
От тях 20% са обявили, че планират намаление на персонала в следващите 6 месеца, а 32% не очакват промяна в числеността на заетите. Други 24% не са сигурни дали ще разширяват или ще свиват екипите си до март 2025 г. Само 24% от анкетираните фирми са обявили, че планират наемане на нови работници и служители в следващите 6 месеца.
По този начин нетният коефициент на заетостта - разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +4%, което е с 12 процентни пункта ръст спрямо предишното шестмесечие и спад с 6 процентни пункта в сравнение със същия период на 2023 г., посочват от БКЗ.
„Българските работодатели преживяват изключително трудни времена и това обяснява скромната им прогноза за наемане на работна ръка - най-ниската от началото на изследването. Тя несъмнено е повлияна от неблагоприятните макроикономически и геополитически фактори, но според нашите наблюдения основната причина, поради която плановете им за развитие ще буксуват, е продължителната липса на достатъчно хора и липсата на политическа стабилност в страната“, коментира Надя Василева, председател на БКЗ.
Седем от дванадесетте индустрии, включени в проучването, регистрират по-слаби прогнози за наемане на нови служители през следващите шест месеца, като в сравнение с предишния изследван период най-голям спад отчитат секторите „Информационни технологии“ (понижение от 5 процентни пункта) и „Търговия на едро и дребно“, „Финансови и застрахователни дейности, недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“, в които плановете на работодателите намаляват с 3 процентни пункта.
„Особено обезпокоителен е спадът от два процентни пункта в сектор „Производство“, в който има над 500 хиляди заети. Намалението, от една страна, означава, че част от служителите ще загубят работата си, а, от друга, че предприятията не могат да намерят нужните кадри“, допълни Надя Василева. Най-оптимистични планове за наемане на работна ръка имат работодателите от четири сектора - „Транспорт, складиране и комуникации“, „Строителство“, „Публичен и социален сектор“ и „Електричество, газ и вода“.
По отношение на отделните региони единствено плановете на работодателите в София и Русе да наемат нови служители през следващите шест месеца регистрират увеличение и достигат нетни коефициенти на заетостта от +74% и +2%. В сравнение с предишния изследван период прогнозите на работодателите във Варна и Бургас намаляват със съответно 3 и 6 процентни пункта, докато нетният коефициент на заетостта в Пловдив от +11% остава същият.


Търсенето на IT специалисти намалява

44 000 са свободните работни позиции в цялата страна за септември. Пазарът на труда се забавя, а най-чувствително е свиването в IT сектора - за две години обявите за работа са намалели почти наполовина, показват данните на HR компания и кариерен сайт. Това е така, защото много от чуждестранните фирми бяха прогонени от българския пазар и те си намират бъдеще в страни, които предлагат по-добри условия", твърди Теодор Паскалев, експерт по киберсигурност. "Най-изявен спад има в IT сектора. Това се наблюдава в проучванията, които правим в последните две години - там действително спадът е 46% в обявите за работа, които се публикуват", коментира Йоанна Кирилова, мениджър "Продажба и събития".

20% от фирмите ще съкращават персонал

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 196

Продават вносни млечни продукти за български

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 196

Цените на горивата тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 499

/ брой: 196

"Хизбула" удари военна база на Израел

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 196

Засилва се мигрантският поток към Гърция

автор:Дума

visibility 680

/ брой: 196

Социалдемократите печелят изборите в Литва

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 196

Задържаха въоръжен мъж край митинг на Тръмп

автор:Дума

visibility 534

/ брой: 196

Клокочещото безумие

автор:Александър Симов

visibility 698

/ брой: 196

Разграден двор

автор:Мая Йовановска

visibility 681

/ брой: 196

Държавата повече не може да бъде поставяна на пауза

автор:Мая Йовановска

visibility 810

/ брой: 196

Датата - 15.10.2024 г.

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 196

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ