20 Юни 2024четвъртък00:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Kалоян Методиев:

В ляво има една партия и това е БСП

Ценностно ориентирана лява и социална политика може да отстоява единствено БСП – както и досега. Останалите с претенции за това са далеч под чертата от 4 %, казва политологът и втори в листата на „БСП за България” в 25 МИР-София

/ брой: 106

автор:Валентин Георгиев

visibility 208


"Кампанията беше един малък университет с около 2500 преподаватели, с които успях да се запозная и да поговоря"

- Да започнем от една гореща тема: БСП внесе в деловодството на НС позиция, с която поиска парламентът да гласува категоричен отказ от изпращане на военнослужещи в Украйна. Мислите ли обаче, че с този ход ще вдигнете резултатите, които социологията дава на БСП?

- Да, парламентарната група на „БСП за България” вече внесе в Народното събрание проект на решение да не се изпращат каквито и да е българи в Украйна. За да го има черно на бяло и да се успокои обществото. Да видим кой ще посмее да не подкрепи едно такова решение в парламента. На срещите чух – мнозина се притесняват. Хората да са спокойни. Няма да позволим никакви подобни действия. Независимо с колко депутати сме – 25-30-50. В Европа подобни настроения изразява по-отчетливо единствено френският президент Макрон. Отпорът срещу подобно говорене, обаче, става все по-сериозен - премиерът на Италия Джорджа Мелони, на Словакия - Робърт Фицо, Корнелния Нинова в България. Нещата се обръщат.
- Костадин Костадинов твърди, че България все повече се приближава до войната.
- Той използва ситуацията за своя изгода. Решения не предлага, а само помпа емоции. БСП предлага решения.  
- Как оценявате кампанията, как мина във Вашия 25 МИР, където сте втори в листата след лидера на БСП Корнелия Нинова?
- Много динамично. Всеки Божи ден бях с визитки по улици, хипермаркети, метростанции, спирки, паркове и градинки. Видях се с хиляди хора от Люлин, Обеля, Нови Искър, Надежда, Илинден, Красна поляна, Овча Купел... само до Банкя още не съм ходил. Имам тен, все едно съм бил на море. Самата Корнелия Нинова беше на терен и обикаляше – говори с хора, изслушваше проблемите им, ходи от човек на човек. Кой друг лидер го направи? Единствено сме прекъсвали живите срещи заради интервюта. В кампанията се включиха млади активисти, които ни помагаха, структури на БСП, доброволци. Имам много впечатления, позитивни реакции и много информация на терен за кварталите от моя район.
Направи ми впечатление, че по-възрастните поколения са по-възпитани, с по-добри обноски, дори да не споделят едни и същи идеи с нас. За мене това беше един малък университет с около 2500 преподаватели, с които успях да се запозная и да поговоря. Хората имат проблеми, които трябва да решаваме и съм категоричен, че качеството им на живот трябва да приоритет номер едно – завършване на Околовръстния път, канализация за 12 села в Нови Искър, паркирането в Люлин, доходи и пенсии за всички, физическа сигурност, социални придобивки, битови условия, повече паркове и градинки.
- Сблъсква ли се БСП с вътрешна опозиция по време на кампанията си?
- Подобен въпрос в кампанията остава на заден план. Аз съм на мнение, че по време на предизборна кампания всички от една партия, коалиция или организация, трябва да работят в една посока. Взето е решение и всички следва да го изпълняват. Това са законите на организационния живот. Всичко друго е форма на саботаж.

- Кешове, скандали, записи – какво ли не видяхме. Въпреки това обаче, социолозите вещаят второ място за ПП – ДБ. Защо, според вас?
- Дълбоко се съмнявам, че социологията, която видяхме ще отговаря на крайните резултати в кампанията. Ще има размествания в окончателната подредба. Според мен има изкривявания при меренето, защото се нароиха много партии-ментета, отровни-двойници, объркват се хора. В кампанията това започна да се изчиства. Категоричен съм, че избирателите на ПП-ДБ ще ги накажат заради Сглобката. Чувах го всеки ден по улиците. Има и много крипто-вот, който клокочи в националистическото пространство. Възраждане и ГЕРБ ще останат неприятно изненадани. ДПС са се мобилизирали на максимум, но да видим. Вляво вече е ясно – в парламента ще има една единствена лява партия и това е БСП. Ценностно ориентирана лява и социална политика ще може да изрази и да отстоява, както досега само тя. Въпреки атаките и хулите. Останалите с подобни претенции са много далеч под чертата. Няма смисъл хората да си пилеят гласа. В момента само БСП води рационална социална политика за хората с реални действия, принципи и стабилност.
 
- Възможно ли е тези избори да не решат най-важното - съставяне на стабилно правителство и управление?

- Напълно възможно е. Много се изостриха скандалите и обвиненията вътре в Сглобката. За тях кампанията мина само във взаимни обвинения, компромати, неприличен език. Управляваха без политика, а само с разпределяне на властови позиции, такава им беше и кампанията – скандали от същото. Тоест, възможността за съставяне на правителство е силно минирана. За нас единственият изход е надпартийно, експертно правителство с 4-5 национални приоритета (например: Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, социалните системи в държавата), срок за изпълнението им и силен контрол от страна на парламента. Иначе ще е една агония, скандали и продължаване на политическата криза.

- Твърди се, че много млади хора се завръщат в България и започват да подреждат отново живота си тук.

- Демографските данни са трагични. Нека си го кажем. Последни по раждаемост, първи по-най кратка продължителност на живота в целия Европейски съюз. Хората са най-важният капитал в едно общество. Няма нищо по-важно. Моята тъща е медицинска сестра на 75 години и всеки месец й се обаждат да я канят на работа. Болят я ръцете и вече не може да прави превръзки. У нас всяка трета сестра вече е на пенсионна възраст. Не е далече деня, в който няма да има кой да ни сложи по една инжекция. Казвам го като илюстрация колко сериозен е проблемът. Демографията трябва да е топ приоритет, защото в нея се оглежда качеството на живот във всички му измерения – доходи, храна, вода, качество на въздух, стрес, сигурност, условия за разходки и почивка, здравни грижи, социални системи, отглеждане на деца, отношение към старите хора…
- И един личен въпрос, ако позволите. Кажете ми честно, Вашите деца ще останат ли да учат и да се реализират в България?
- Моите станаха тинейджъри. Сложна възраст – не е лесно с двама вкъщи едновременно. Вече не ме слушат как да се обличат и подстригват (смее се). Опасявам се, че няма да имам думата къде ще учат. Разбира се, ще направя всичко възможно да останат тук. Времето лети, а никой не иска да остарява сам. Самотата е най-големият бич на старостта. Изследвал съм го в дисертацията си. Между другото една от най-често срещани болки, които ми казват по срещите в кампанията е именно за деца и внуци, които са далече. Това е национална социална травма. Само с политически промени може да се реши този въпрос. Това е социалният, икономически и културен капитал на едно общество. Ако си подредим държавата ще започват да се връщат и няма да заминават. Сигурен съм!

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ