10 Август 2024събота13:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Габриел Вълков: Дошъл е моментът за стабилна левица в следващия парламент

Листите в БСП се редят от Националния съвет, а не от Зафиров или Нинова

автор:Дума

visibility 225

"За мен и за младежите в БСП, както и на младите хора в България най-важно като проблем е голямата ножица между бедните и богатите. Това е основен приоритет - за преразпределянето на благата. Една лява мярка, която се провежда с различни механизми. Основен механизъм е на богатите да се вдигнат данъците, а на бедните да се намалят, защото няма как човек който получава 1 000 лева да плаща 100 лева данък, и в същото време човек който получава милиони да плаща също 10 процента данък. Този проблем засяга основно бедните и работещите. На банките, които имат три милиарда печалба, дали ще платят 10 или 20 процента, пак остават с  милиарди в джоба на банкерите. Това трябва да се промени защото за бедния човек 100 лева означават дали ще има пълен или празен хладилник. А за богатия значи дали ще си купи по-голяма или по-малка яхта." 

Това каза председателят на Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков в ефира на телевизия BG on AIR.

Той прогнозира, че днешното заседание на Националния съвет на БСП ще премине спокойно:

"На националния съвет стартираме една процедура за избор на депутати и подреждане на листи. Ще дадем мандат и на ръководството на БСП да върви към една нова коалиция вляво". 

По повод реденето на листите Вълков каза, в БСП листите се редят от Националния съвет, а не от Зафиров или от Нинова. Според младежкия лидер в БСП няма вътрешнопартийна битка:

 "Краят на тази битка беше сложен след като Корнелия Нинова си подаде оставката. Оттам имаме вече временно изпълняващ председател на партията, който ще продължи да изпълнява тези функции още няколко месеца до официалното избиране на нов председател на БСП. Това е вече затворена страница и гледаме напред. В БСП искаме да тръгнем в една нова посока. Тя се изразява в нови лица, БСП да покаже нова визия, нови идеи, нови политики. Това минава и през обединение на лявото, още повече че Корнелия Нинова, която не е диалогична, пречеше на това обединяване. В момента има доста добър диалог на БСП и всички леви партии." 

Той даде за пример на диалог срещата между всички тях в Народното събрание, където се направиха 10 работни групи, във всяка от които има представители на всички леви партии. Лявото обединение ще изработи новите политики до следващия месец и ще ги предложи на избирателите по време на кампанията. 

"Ние всички трябва да се извиним на левите избиратели и на левите хора, че създадохме тези раздори и докарахме лявото в България до това падение. Не е толкова сложно да обединим левите сили. Във Франция се обединиха 50 партии в рамките на 5 дни. Не виждам в България защо 17 партии да не могат да се обединят. Тове е процес който вече продължава над месец. Не е нещо което днес сме решили и утре правим. Това е процес на обединяване който ще покаже и нови лица и нови политики," каза Габриел Вълков

По повод вътрешните взаимни обвинения в партията той каза че в БСП винаги е имало хора, които са критикували ръководството. Според него това е основно Нинова, която излъгала БСП с подаваненто на оставката си и която вероятно иска да се върне като председател, както и няколко човека около нея.

"Не мисля че от трима - четирима човека зависи бъдещето на БСП, на лявото или на държавата. БСП ще си продължи по своя път. Корнелия Нинова е един от многото председатели, които партията сменя по пътя си", категоричен е Габриел Вълков. 

По въпроса за електоралната тежест на партиите в лявото обединение той каза:

"Не говорим за механичен сбор на процентите. Зависи от хората, които участват и от политиките които предлагат. На досегашните избори левицата беше разцепена на 4 партии, които се критикуват взаимно. Битката беше между левите партии, а не между ляво и дясно. Сега това което се прави е да обединим целия ляв вот и да се изправим срещу дясното, което вече управлява години наред. Лявото трябва да поеме властта, както между другото вече е в цяла Европа." 

Според лидера на Младежкото обединение бъдещето на БСП е в младите хора: 

"Вярвам че лявото ще върви към процес на подмладяване. Хубавото на системните партии, и на БСП и на ГЕРБ и на другите, е че имат младежки организации и подготвени кадри вътре в тях."

"Силно казано би било дали сме доволни от новия служебен премиер. Големия проблем е че конституцията в този орязан вид дава правомощия само на десетина души. Всеки един от тях е малко или много политически оцветен. Сигурен съм че БСП като сериозна партия винаги може да помогне на служебния кабинет. Въпросът е че този кабинет има една основна задача - да преведе страната през честни избори, без вмешателство в машини и в бюлетини. Последните избори е силно казано че са били честни. Видяхте да снимат кодове, флашки, виждаме че доста от изборите са касирани." Така коментира кризисната ситуация в страната Габриел Вълков.   

По отношение на възможен диалог между партиите в бъдещия парламент той сподели:

"Може би е дошъл моментът за ново експертно правителство, което в годините сме го виждали. Политическата криза води до това. През един голям ляв фронт може да се случи. Една стабилна левица може да гарантира определени политики за равенство на хората, за по-високи доходи на всички, за реформа в образованието и здравеопазването, за данъчни реформи".

"Боташ" отказва да променя договора с "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 839

/ брой: 151

ЕК е одобрила строежа на втори мост при Русе

автор:Дума

visibility 836

/ брой: 151

За година 271 милионери повече

автор:Дума

visibility 998

/ брой: 151

Браншът недоволен от промените в закона за туризма

автор:Дума

visibility 716

/ брой: 151

Киев напредва в Курска област

автор:Дума

visibility 1133

/ брой: 151

10 нови огнища на чума в Гърция само за ден

автор:Дума

visibility 810

/ брой: 151

Иран се колебае за удар срещу Израел

автор:Дума

visibility 878

/ брой: 151

Накратко

автор:Дума

visibility 4332

/ брой: 151

АЕЦ-ът и глупците

автор:Нора Стоичкова

visibility 1911

/ брой: 151

Вън търговци на полове и розова загриженост!

visibility 825

/ брой: 151

Психиатрия за политически лунатици

автор:Александър Симов

visibility 956

/ брой: 151

Да откриеш островите Уллънг-до и Докдо

visibility 899

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ