14 Юли 2024неделя16:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изяли сме 12 000 тона сирене с палмова мазнина

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 8063

"Преди дни от Министерството на земеделието излязоха данни, според които през 2023 г. 12 000 тона сирене е произведено с влагане на палмови мазнини. През последните няколко години ние вече не виждаме имитиращи продукти в супермаркетите. Или има измами, или тези продукти прескачат супермаркетите и отиват в ресторантите, в баничките и в шопската салата", е заявил пред БГНЕС Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители".
"Над 10 години продължава борбата с имитиращите продукти. Те се появиха преди около 15 г., и оттогава все още имат трайно място в страната. Щом през 2023 г. 12 000 тона сирене е произведено с влагане на палмови мазнини, то или има измами, или тези продукти прескачат супермаркетите и отиват в ресторантите, в баничките и в шопската салата", обясни Николов. Той уточни, че ако е на мястото на земеделския министър, би разпоредил на контролните органи, в частност на БАБХ, да проследява и да показва на хората къде отиват тези 12 000 тона. "Заслужаваме на първо място да знаем, а след това да мислим как това да се пресече", каза експертът.
Николов поясни, че когато пазаруваме кашкавал и сирене в магазините, най-вече цената може да ни подскаже за качеството. "Ако цената е прекалено ниска, това е гаранция, че се постига чрез внасяне на имитиращи добавки. Актуални цени не искам да казвам, но е ясно, че сирене под 15-16лв./кг. няма как да бъде истинско", смята Николов. Той отбеляза, че продуктите по БДС минават през по-строга верификация. "Човек, който произвежда по БДС, не би си позволил така лековато да си рискува името. Ако бъде разобличен, това ще бъде много лош удар за него", коментира Николов, след което уточни, че за него проблемите са най-вече в местата за обществено хранене. "Ние искаме БАБХ да проверява активно. Преди години правехме тест на банички и установихме, че масово те са с влагане на имитиращо сирене. Много по-добре за потребителя е да си купува баничка с извара, отколкото със сирене, в което има палмово масло", каза експертът.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1563

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1472

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1755

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1579

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1774

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1794

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1627

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1631

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ