12 Август 2024понеделник13:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП тръгва към изборите обединена

Коалицията засега е от около 15 формации, но до вота се надяваме те да са повече от 20, заяви и.ф. председател Атанас Зафиров

/ брой: 152

автор:Дума

visibility 203

"Проведохме едно изключително важно заседание на Националния съвет на БСП с оглед на предстоящите парламентарни избори с няколко важни решения", съобщи на брифинг изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров след заседанието.
БСП ще се яви на предстоящите парламентарни избори в коалиционен формат. Ръководството на партията получи мандат да продължи коалиционните преговори, в това число и за име на коалицията, за начин по който тя да бъде сформирана, както и да завърши цялата тази процедура.
"Засега лявото се обединява и около 15 формации сме заедно. Надявам се до изборите да станем повече от 20.", заяви и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров.
Той отбеляза, че част от лявото обединение са партии като "Левицата" и "Изправи се България". И добави, че в листите ще бъдат включени нови, млади лица, които да покажат нещо ново в партията и по този начин да покажат, че разбират "повика за промяна на обществото".
На Националният съвет бяха приети и критериите за издигане на кандидатите за народни представители. До 6 септември трябва да приключат номинациите на заседания на общинските конференции, а до 8 септември - областните съвети на партията трябва да подредят листите. Те ще бъдат окончателно утвърдени от Националният съвет, както е по устава на БСП.
Националният съвет даде мандат на изпълняващия функциите председател на БСП да подпише коалиционното споразумение, както да подпише и да подаде в ЦИК и в РИК документите за регистрация на БСП, заедно с листите с кандидатите за народни представители.
Съгласно свое решение от предишното заседание на Националния съвет, БСП стартира и партийната амнистия и реабилитация на незаслужено наказани хора. Националният съвет гласува и за преразглеждане на наказанията в партията и тяхната частична отмяна.
По повод интриги и спекулации за изключването на хора Зафиров каза, че за втори път му се налага да опровергава подобни слухове, но все пак потвърди, че такъв дебат е бил проведен по желание на членове на НС.
"Говори са за мерки за партийно въздействие, отнасящи се до откритата форма на саботаж от страна на Нинова и хората около нея", каза още той и посочи:
"Много ми се иска тази тема вече да е приключила в БСП. Няма проблем в БСП и няма хора, с които искаме да се разделяме. Но това медийно говорене за това как в БСП се е случил някакъв преврат, как някаква група от хора искали да обсебят партията и да я тласнат в някаква неправилна посока, показва, че има хора, които не желаят това обединение да се случи".
В резултат на този дебат Националният съвет прие решение, с което осъжда открития саботаж на решенията на НС от страна на членове на националното ръководство. Той възложи на Изпълнителното бюро на БСП да разгледа възможността за налагане на такива мерки по член 12 от Устава на БСП.
На следващо заседание на Националния съвет Изпълнителното бюро трябва да докладва по този въпрос, но задължително в присъствието на тези хора.
По думите му Корнелия Нинова не може да бъде кандидат за депутат заради уставните ограничения, които самата тя е наложила.
За напрежението около вътрешния министър Калин Стоянов, Зафиров заяви, че по време на консултациите при президента срещу кандидатурата на вътрешния министър е имало обструкции от страна на различни политически сили.
"БСП не се меси в подредбата на служебния кабинет", каза Атанас Зафиров и направи уточнение, че кандидатурата на служебен премиер не идва от БСП.


Борислав Гуцанов:
Изборите трябва да са на 20 октомври

Председателят на Парламентарната група на “БСП за България” Борислав Гуцанов призова за избори на 20 октомври. Това стана по време на среща за съставяне на служебен кабинет при държавния глава Румен Радев. Той мотивира искането си с това, че тогава ще има частични местни избори и съчетаването на двата вота щяло да повиши избирателната активност. Председателят на ПГ на "БСП за България" посочи, че трябва да бъде направено всичко възможно българите да излязат масово до урните.
"Необходимо е всяка една политическа партия да излъчи силно послание, да даде надежда, че нещата могат да се оправят, за да се вдигне активността на изборите. Защото при 35 на сто вече няма нужната легитимност. Не само на самото Народно събрание, но и на всички органи, които се избират от него. Истинският процес, който трябва да върви е възстановяване на държавността на България", каза още той.
Гуцанов обърна внимание на важна задача пред държавната власт в периода до изборите, че до 30 август трябва да бъде номиниран и кандидатът за еврокомисар на България в ЕС .

ИПИ: В 22 общини няма работеща аптека

автор:Дума

visibility 75

Геомагнитна буря удари Земята

автор:Дума

visibility 92

БСП тръгва към изборите обединена

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 152

111 000 души у нас са на воден режим

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 152

Обмислят закон за големите проекти

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 152

200 млн. лв. дължи държавата по дела с пътни фирми

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 152

Сърбите масово срещу добива на литий

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 152

Албанска партия отлага признаването на българите

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 152

Засилен пътен контрол в Гърция

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 152

Накратко

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 152

Горе сърцето

автор:Марин Милашки

visibility 80

/ брой: 152

Планирана атака с MI6

автор:Боян Чуков

visibility 81

/ брой: 152

Карлос Насар, гордият българин

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 152

Законопроектът, който свали маските

visibility 97

/ брой: 152

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ