03 Юли 2024сряда15:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Властите под пара - бързат с ферибота Русе-Гюргево

Причината e предстоящия ремонт на Дунав мост, който започва в средата на месеца и ще продължи 2 години, румънците обаче не са готови

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 706

България е готова да пусне фериботната връзка между Русе и Гюргево, докато на Румъния и трябва още време. Това става ясно след среща между министрите на транспорта Георги Гвоздейков и на регионалното развитие Виолета Коритарова и румънския посланик Бръндуша Предеску. Пускането на фериботната връзка е от ключово значение за облекчаване на трафика между двете страни, предвид предстоящия ремонт на българската част на Дунав мост, който трябва да започне през този месец и в движение ще бъде само едната лента.
Операторът, който ще извършва фериботните превози, както и всички институции, имащи отношение към проекта от българска страна, са в готовност за започване на работа, казва Гвоздейков. До момента българските власти не са обявили кой ще е оператор на съоръжението, нито е изтекла публична информация той да е избран с обществена процедура.
"В петък правителството на Румъния направи много важна стъпка към отваряне на фериботната връзка между Русе и Гюргево, но ще бъде необходимо техническо време за стартиране на процедурата", каза румънският посланик Бръндуша Предеску.
Междувременно областният управител на Русе Драгомир Драганов коментира пред БТА, че фериботната връзка може да не заработи до началото на основния ремонт от българската страна на Дунав мост, което се очаква да се случи до две седмици. На редовното си заседание на 28 юни румънското правителство одобри проект на нормативен акт, който предвижда възстановяване на фериботните превози, които да обслужват двата бряга при Дунав мост.
Фериботната връзка Русе - Гюргево е работила до 2005 г. Инфраструктурата от двете страни на границата е изградена. За пускането й отново е необходимо изграждането на комуникациите и назначаването на персонал.
Възможностите на фериботната връзка, която ще бъде само за тежкотоварни автомобили е за около 240 тира. Преходът между двата бряга на Дунава ще е около 2 часа. Около 15% е тежкотоварния трафик, преминаващ през Дунав мост.
Проучвания са показали, че фериботът ще може да поеме около 20% от тировете.
Основният ремонт на 70-годишния мост между Русе и Гюргево е планиран да започне в средата на юли. Сега на денонощие през него минават над 3000 тежкотоварни автомобила в двете посоки. Съгласно сключения договор реконструкцията на пътната част на българския участък на моста ще продължи около 2 години.

Македонски министър крие българско гражданство

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 124

Македонски министър с българско гражданство

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 124

Арестуваха мъж с арбалет в Белград

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 124

Орбан пристигна в Киев за разговори за мир

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 124

Много е страшно

автор:Деси Велева

visibility 400

/ брой: 124

Кой се меси в Църквата?

автор:Камелия Базова

visibility 397

/ брой: 124

Логичен резултат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 352

/ брой: 124

Изгубени в политическия лабиринт

автор:Юлия Кулинска

visibility 376

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ