09 Ноември 2024събота19:23 ч.

ВРЕМЕТО:

В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд. В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд.

Величията и звездите - какво готвят, какво хапват

Гулашът на Лайза Минели, цитрусовата салата на Нобел и шашликът за Владимир Путин са само част от кулинарните пристрастия на световните знаменитости

/ брой: 204

автор:Симона Симеонова

visibility 9134

Векове наред менюто на крале, папи и вождове се е пазило в дълбока тайна. Днес прочутите личности без притеснение споделят за вкусовите си предпочитания и кулинарните си възможности. Ето някои велики имена, чиято трапеза изобилства от изискани блюда, и други, които обичат да похапват хамбургер с пържени картофки.
Освен със страстта си към пурите, които никога не слизали от устата му, Уинстън Чърчил се славел и с любовта си към свинското месо. Любимото му блюдо било ростбиф. Често се случвало той лично да си го приготвя за обяд или за вечеря.


Настървението, с което поглъщал сочните парченца свинско месо, възмутило веднъж най-близката приятелка на съпругата му лейди Мария. Тя не издържала, изкривила устни и произнесла: "Ако ми се беше наложило да се омъжа за вас, Уинстън, непременно щях да поръся това парче с отрова!" Чърчил не се смутил и веднага я парирал: "Ако аз бях ваш съпруг, Мери, щях да приема отровата!"
След това обаче станало така, че Мария била на гости на семейството точно когато Уинстън за пореден път си приготвял ростбиф. Той прибавил към соса розмарин, от което в трапезарията се разнесъл особен, изискан аромат.
- Това не е ростбиф, Уинстън... - Лейди Мария вдъхнала жадно носещото се ухание с аристократичния си нос. - Това е вкусно, това е нещо друго. Какво добавихте в месото, приятелю? Признайте си! Ще се разпоредя в моята кухня да приготвят същото.
Чърчил, без да се разделя с вечната си пура дори и по време на обеда, сдъвкал крайчето й и след достатъчно дълга пауза произнесъл:
- Отрова, Мери, отрова...

***

Лайза Минели обожава руската кухня. Тя най-често посещава ресторанти, в които готвят руски готвачи емигранти. Най-вероятно тази любов идва от някогашната й наставница и компаньонка Люси - извънбрачна дъщеря на княгиня Олга Палей, американка с руска душа, която научила голямата звезда да пие водка. Според Люси руската водка е най-чистата и е полезна за здравето.
Едно от най-знаменитите ястия на Лайза е гулашът. Говори се, че тя го приготвя в продължение на две денонощия. Някои дори са успели да проследят целия процес: в тенджерата, където се вари месото, кулинарката първо добавя лук и червен пипер, след два часа - домати и лимони, след това оставя блюдото да престои цяло денонощие. И чак тогава го поднася със сметана, кълнейки се, че този шедьовър е приготвен само 15 минути преди идването на гостите. Но запазена марка на Лайза станал омлетът за закуска. Ако тя го приготвяла за някого, това означавало, че поредното й увлечение придобивало статуса на избраник на сърцето й. Впрочем имало много любители на нейния омлет, но малцина от тях се озовавали на сутрешната трапеза непосредствено от спалнята на Лайза.
Първият "Омлет за любовника" бил поднесен на Михаил Баришников. Рецептата е записана: две яйца и три лъжички кристална захар на човек. Белтъците се отделят от жълтъците и се слагат върху лед. Първо на огъня се приготвя жълтъчната смес, а после - белтъчната. Получават се две палачинки. Слагат се една върху друга като сандвич и се поднасят на трапезата. Понякога омлетът се сервира и на другите гости като десерт след паузата за цигара.

***

Още от времето на песента "Лайк а върджън" Мадона е забелязана да тича редовно по улиците на Ел Ей, заобиколена от телохранителите си. Тя е пионер на течението "спортуваща звезда" и се е занимавала с всичко: упражнения за мускули, танци, фитнес... През последните години някогашното  "материално момиче" и майка на две деца е развила по-духовен подход към спортуването и се е превърнала в нещо като "фитнес гуру".
Звездата тренира от 2 до 3 часа аштанга йога всеки ден. Този вид йога е с най-голямо физическо натоварване - много повече от пилатес, от упражненията за развиване на мускулатурата, от плуване и колоездене. Когато е в имението си в Шотландия, Мадона язди продължително. Тя е луда по фитнес уредите: има собствен пауър плейт (вибрираща платформа) и кардио уейв (за упражнения за издръжливост, натоварва много седалищните мускули). А когато се готви за шоу, репетира по 10 часа танци с хореографа си Джейми Кинг.
Певицата се храни с пълнозърнести храни всеки ден, с повече растителни белтъчини, отколкото животински, природни захари (оризов сироп, кленов сироп). Звездата много внимава какво яде и рядко ходи на ресторант, защото там никога не може да бъде абсолютно сигурна какво й сервират.

***

Любопитна случка е свързана с решението на американския астронавт Джон Йънг да внесе през 1965 г. тайно на борда на космическия апарат "Джемини 3" сандвич с говеждо месо. Когато корабът излетял, астронавтът извадил сандвича си и ужасил контролния център на земята, които се притеснили, че трохите могат да повредят деликатната апаратура на борда на "Джемини 3" и да предизвикат катастрофа. До такъв ужасяващ финал обаче не се стигнало.

***

Известна е и цитрусовата салата на Алфред Нобел. Днес на тържествата за Нобеловите лауреатите поднасят на гостите любимите ястия на учения: няколко вида ракообразни със сос, пушена сьомга, филе от токачка с горски гъби, картофена запеканка и салата от цитрусови плодове. Ето как се приготвя салатата - разрязва се кората на жълт и розов грейпфрут, изрязват се сегментите от меката част на плодовете над купа, за да се отдели сокът. Същото се прави и с два портокала. Добавя се 1 супена лъжица течен мед. Изпичат се в сух тиган 25 слънчогледови семки и се прибавят в салатата. Слага се и 1 супена лъжица кисело мляко. Всичко се разбърква и се поднася.

***

Леонардо да Винчи имал още една страст - кулинарията. В книгата "Кодексът на Романови" има оригинални негови рецепти за сандвичи, "любовни еликсири" и различни супи, от които най-любимата на гения на Ренесанса е минестроне, защото му напомняла за детството. Ето как се приготвя минестронето на Да Винчи - в тенджера се загрява растително или краве масло, в него се изпържват до златисто две глави лук, предварително нарязани на ситно. Добавят се 3 нарязани моркова и се пържат 2-3 минути. Прибавят се поред 3 стръка целина, 250 г нарязани на кубчета картофи, 2 тиквички, 250 г зеле, 800 г домати (може да се заменят с консерва). Супата се оставя да поври, след което се захлупва и се вари на бавен огън, докато се сгъсти. Към получената смес се добавя горещ месен бульон. Щом започне да ври, се прибавят 90 г зелен фасул, почистен и нарязан, и 10 г бял боб, предварително сварен, сол и черен пипер. Вари се още 10 минути. Супата може да се поднесе, поръсена с настърган пармезан.

***

Дълго време се смятало, че бившият президент и настоящ премиер на Русия Владимир Путин няма никакви особени предпочитания по отношение на храната. "Никакви особени пристрастия нямам - казва експрезидентът. - Обичам зеленчуците - домати, краставици, салата. Сутрин - каша, извара, мед. Ако трябва да избирам между месото и рибата, ще предпочета рибата. От месото най-много обичам агнешкото. Към сладкото в общи линии съм равнодушен, без да се брои сладоледът. Когато пристигам някъде, с удоволствие опитвам местната кухня. Отдавна съм свикнал със зеления чай. Като че ли това е всичко... Обикновено не обядвам, не успявам. През деня се старая да ям плодове, пия кефир."
Людмила Путина пък напротив - уверява, че бившият президент е много придирчив и може да се откаже от обеда, ако нещо в ястието не му е по вкуса. А ако му хареса, никога не го хвали. Впрочем на официалните приеми (по думите на техните организатори) Путин наистина яде всичко, по малко и бързо.


ШАШЛИК ЗА ДЪРЖАВНИК №1

Тази история се случила в село Дагомис. Там в обикновено курортно кафене стажували първокурсници от сочинско кулинарно училище. Един ден нахлули "мъже в черно" и съобщили, че кафенето се затваря за спецобслужване. Забранили на студентите да излизат на улицата и да гледат през прозореца. В кухнята донесли 50 сьомги, 7 кг телешко, 10 кг агнешко, 30 кг свинско и зеленчуци. "Мъжете в черно" обходили всички помещения, дори помирисали водата в реката, две милиционирски коли препречили пътя... След 8 часа пристигнал Путин. Студентите пекли на огън първо зеленчуците, после свинското, след това телешкото и агнешкото, накрая сьомгата. Путин опитал от всичко по половин порция и казал: "Беше вкусно!" Практиката на студентите била оценена с "отличен"!


Кулинарно недоразумение или...
Канадците много се учудили, когато чули за първи път фамилията на руския лидер - Путин. За тях "Путин" е ястие тип фаст фууд: пържени картофи, залети с разтопен кашкавал и сос. Видът му не е особено привлекателен ("путин" на местния език означава "безредие"). Названието се появило благодарение на недоразумение (бързащ клиент помолил да му опаковат картофите и кашкавала в един пакет за вкъщи).

През 1671 г. френският готвач Франсоа Вател се самоубил от страх, че рибата за банкета на крал Луи XIV може да закъснее. Не е ясно дали човекът е бил толкова притеснителен, или в двора на Краля-слънце кухнята е била въпрос на живот и смърт. В наши дни нещата не са така драматични.
Доскоро Уолтър Шайб беше главният маестро по манджите в Белия дом. Той обаче си събира ножовете и тенджерите, тъй като не успява да угоди на изискванията на тогавашната първа дама Лора Буш. Според близки на готвача той не понесъл препоръката да изостави изисканите френски рецепти за сметка на меню, което да популяризира продуктите на основни спонсори в предизборната кампания на президента.

***

От американските президенти Джон Кенеди пръв наема известен личен готвач. Кенеди не бил сред чревоугодниците и често дори забравял да яде. Когато сядал на масата, любимите му храни били традиционни английски ястия като супа от миди, царевични хлебчета и печен боб. Колегата му Ричард Никсън пък бил фен на по-леките храни. Той настоявал всеки ден да му се изпраща кисело мляко от Калифорния. Обичал прясно сирене и плодове, много кетчуп. В края на работния ден хапвал ананас.

***

Джими Картър с удоволствие похапвал пържоли от говеждо месо и царевичен хляб. Преди да стане президент, имал ферма, в която отглеждал фъстъци и те му били слабост. Готвачът в Белия дом по времето на Картър бил инструктиран да слага фъстъци и орехи в промишлени количества във всички сладкиши.
Роналд Рейгън бил любител на сладкото. Обичал желирани бонбони с вкус на ликьор, тиквен пай с орехи, сладолед, шоколад във всякакви форми, сладки. Първата дама Нанси правела страхотни шоколадови бисквити.

***

Бил Клинтън е първият щатски президент, който настоява в Белия дом да е на почит традиционната американска кухня. Когато встъпва в длъжност, главният майстор там е Пиер Шамбрин, той поднася изискани френски блюда. Те обаче не са по вкуса на Клинтън и той кани Уолтър Шайб. Клинтън често казва, че много харесва ястията на "Макдоналдс". А когато Хилари е извън града, той поръчвал на Шайб да му приготви пържола и лучени кръгчета.
Същият този Уолтър Шайб казва, че видял голям зор, когато в Белия дом се нанесли Джордж и Лора Буш, защото трябвало да готви в тексаски стил. Джордж Буш има крилата фраза: "Не обичам броколи, мразя ги още откакто бях малък и майка ми ме караше да ги ям. Дори като президент на САЩ отказвам категорично да сложа това в уста." Като изключим тази му омраза, Буш старши яде всичко друго. Но лютивият сос му е слабост. Буш младши също като баща си не си падал по зеленината. Най-много обичал филе от говеждо месо. Понякога Джордж Буш хапвал хамбургери и пържени картофи, а в кухнята на Белия дом имало и грил за барбекюта. Подготовката на всяка държавна вечеря отнемала по два месеца. Правело се пробно меню за първата дама, която го опитвала и давала напътствия. Понякога имало и втора дегустация. Продуктите се поръчвали седмица предварително, а готвенето започвало от предния ден. Подавала се информация към кухнята за диетите и алергиите на всеки високопоставен гост.

***

От известно време в кухнята на Белия дом работи Кристера Камфорд, което означава, че храната на първия чернокож президент на САЩ Барак Обама се поднася от първата жена главен готвач там. Обама най-много обича чили с говеждо. Той си има дори собствена рецепта за приготвянето на това доста пикантно ястие. Но в любимия си италиански ресторант в Чикаго винаги си поръчва пица с гъби, чесън и джоджен. На трето място в списъка му с предпочитани храни е класическата американска комбинация бургер и пържени картофи, а на четвърто - сладък картофен пай. Естествено държавният глава не се отказва и от по-екзотични специалитети като круши с пармезан и рукола например. Той обича и скариди с кориандър, които му напомнят за детските години на Хаваите, където за пръв път сам се опитва да готви китайска кухня. Не пие кафе и рядко близва алкохол.
Седмица преди да влезе в Белия дом, Обама беше щракнат от папараци как похапва хотдог в знаково заведение във Вашингтон. Заедно със столичния кмет Ейдриън Фенти Обама се отбил в 50-годишния ресторант за бързо хранене в историческия афро-американски квартал на улица "Ю", арена на грабежи и бунтове след убийството на Мартин Лутър Кинг през 1968 г. Когато го попитали защо спира точно на това историческо място, Обама отговорил: "Това означава, че ще си купя хотдог." Най-пазеният човек в Америка си поръчал подсладен чай и лют хотдог с полупушен кренвирш - местния специалитет. След това чинно си платил сметката от 12,55 долара с банкнота от 20, без да си взема рестото. После, както си му е редът в подобни случаи, новият господар на Белия дом се посмял и снимал за спомен със смаяните в първия момент посетители.

Демократите ядат повече от републиканците. Това пък е наблюдение на бившия кулинар на петима американски президенти. Французинът Ролан Месние приготвял десерти във Вашингтон още от времето на Джими Картър. Шедьоврите на Месние включват тигри от бял шоколад, когато гостува индийска делегация, жирафи от кафява захар за гости от Кения и захарни кошнички със суши за японските посетители.
"Сикрет сървиз" не забранява фламбетата, но аз го правя, откакто на една дама се подпали лисичата яка", разказва Месние. Когато очаквали 500 гости, сладкарите на Белия дом под ръководството на французина приготвяли поне 3000 десерта. Жените наблягали повече на сладкото, а част от бисквитите се озовавали в джобовете, за да възкръснат след време като украса за коледната елха.
 

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 1746

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 1742

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 1100

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 1599

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 1744

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 1725

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 1767

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 1752

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 1489

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 1560

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 1589

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 1442

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ