05 Септември 2024четвъртък13:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БТА

Драгомир Стойнев:

Имаме нужда от оборудването за "Белене", замразете продажбата

Няма как държава в състояние на война да строи ядрена централа, заяви народният представител от "БСП за България"

/ брой: 170

автор:Дума

visibility 321

"Много важно е да вземем стратегическо решение за българската енергетика. Тук не става въпрос да се делим на център, леви и десни, а въпросът е дали сме български народни представители или чуждопоклонници. Ако се даде оборудването на АЕЦ "Белене", ще направим огромна грешка". Това заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на Народното събрание от ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.
Народният представител призова преговорите за продажба с Украйна да бъдат замразени, а нужното оборудване да остане в България за нуждите на АЕЦ "Козлодуй", чийто Шести блок има нужда от нов парогенератор.
По-рано вчера стана известно, че генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси е обещал на украинския президент Володимир Зеленски помощ във връзка със закупуването на ядрено оборудване от България. Същевременно в парламента имаше дебати по темата за оборудването за спрения проект за втора ядрена централа "Белене".
Според Стойнев няма как държава в състояние на война да строи ядрена централа. "Нека помислим първо за българската енергетика. Вместо да продаваме реакторите за жълти стотинки, ако искаме да помогнем на Украйна, дебатът трябва да е как нашите мощности да работят на пълен капацитет, така че да изнасяме електроенергия, защото там трудно ще изкарат зимата. Така ще има работа и за българските миньори", каза депутатът.
Междувременно вчера АЕЦ "Козлодуй" отбеляза 50 години от пуска на Първи блок. Атомната електроцентрала "Козлодуй" е тържествено открита на 4 септември 1974 г. от председателя на Държавния съвет Тодор Живков. Така България става първата страна в Югоизточна Европа и една от първите в света, усвоила ядрената технология за производство на електроенергия. Въвеждането на мощностите на АЕЦ "Козлодуй" се осъществява на три етапа, като на 8 септември 1991 г. е пуснат и последния Шести реактор.
Първи и Втори блок на атомната централа бяха изключени от енергийната система на страната на 31 декември 2002 г. Трети и Четвърти блок на електроцентралата се изключени на 31 декември 2006 г.
Към настоящия момент АЕЦ "Козлодуй" експлоатира два ядрени енергийни блока - Пети и Шести с реактори тип ВВЕР-1000, и две хранилища за съхранение на отработено ядрено гориво.

Имаме нужда от оборудването за "Белене", замразете продажбата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 170

"Шкода" ще достави 20 нови мотриси за БДЖ след 2 години

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 170

Има риск от ново поскъпване на храните

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 170

Около 380 000 българи ще пътуват през празничните дни

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 170

Зеленски подхвана чистка в правителството

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 170

6267 мигранти влезли в Испания за два месеца

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 170

Русия подкрепи Мадуро в случая със самолета му

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 170

Хиляди случаи на насилие в религиозни училища

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 170

Неадекватност

автор:Мая Йовановска

visibility 314

/ брой: 170

БСП не е фирма

visibility 313

/ брой: 170

ЕС срещу Европа

автор:Юри Михалков

visibility 256

/ брой: 170

За прахчето на една певачка

автор:Боян Бойчев

visibility 251

/ брой: 170

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ