30 Септември 2024понеделник13:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Площадна геополитика

/ брой: 185

автор:Юри Михалков

visibility 304

Трима общински съветници от "Синя София" предлагат площад "Св. Александър Невски" в центъра на София да бъде преименуван на площад "Св. Иван Рилски". Въпреки старателно подбраните исторически факти за аргументация на предложението си, тримцата явно са се объркали с градските площади. В повечето случаи площадите носят имена на значими обекти, разположени на тяхната територия. Заради сградата на парламента площадът около него се нарича „Народно събрание“, а не примерно БАН, чиято централа е отсреща на метри разстояние. Заради храма „Света Неделя“ площадът там носи неговото име, а не примерно Площад „Богословски факултет“ или „Александър Стамболийски“, както е кръстен булевардът, пресечен от храма и едноименния площад.
Разбира се, има и друга практика, когато един площад носи име, което не е свързано с обектите в него – например площад „Независимост“, макар че независимостта на страната ни не е обявявана на това място, или площад „България“ пред НДК (държавата ни също не е възникнала там). Тази практика може да я наречем идеология или политика на площадите. И тя често е движена от конюнктурни причини, които се сменят според кръговрата на епохите. Очевидно с площад „Александър Невски“ се случва нещо подобно. За по-убедително тримцата предлагат смяната му на „Иван Рилски“ с надеждата, че с тази чувствителна струна за нас, българите, предложението им няма да бъде отхвърлено.
Само че замисълът не е в повече български суверенитет на площада. В крайна сметка в София има места, които могат да бъдат преименувани на „Площад Иван Рилски“. Пък православната Духовна академия носи името на светеца  (тримата да не лъжат, че в София на негово име имало само една улица). Но след като православният храм се нарича „Александър Невски“, да остане същото име и на площада, означава твърде много Русия в центъра на една натовска столица, макар това да е исторически закодирано. Значи част от нея трябва да бъде изгонена оттам.
Ето това е дълбокият замисъл. Ако съм на мястото на Запада, бих обвинил тримцата, че русофобството им не е докрай безгръбначно. Бих им дръпнал ушите, че за име на площада не са предложили било то „Евроатлантизъм“, било НАТО, било „Европейска комисия“. А защо не и Площад „Джендър“. Я, колко яко ще се получи – третият пол срещу руски исторически герой в натовска столица. В тон с "цивилизационния избор", нали?

Ниски добиви на слънчоглед, олиото може да поскъпне

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 185

Вносът на украински мед у нас е скочил с 61%

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 185

Зъболекарите искат въвеждане на данък за вредните храни

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 185

Работодатели уволняват чрез съдебни изпълнители

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 185

Евакуират поетапно българите от Ливан

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 185

В САЩ не сложиха знамето на РСМ

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 185

75-годишно приятелство между България и КНР

visibility 100

/ брой: 185

Социалдемократите застанаха зад Шолц

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 185

Писна ни от глупости

автор:Мая Йовановска

visibility 131

/ брой: 185

Държава на изпитите

автор:Барбара Пейчинова

visibility 126

/ брой: 185

Площадна геополитика

автор:Юри Михалков

visibility 119

/ брой: 185

БСП иска предоговаряне на условията по Зелената сделка

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ