21 Август 2024сряда16:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дружества поискаха увеличение на вноската за пенсии на 10%

Едва 3013 българи получават пари за старост от втория стълб

/ брой: 159

автор:Дума

visibility 728

Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване настояват вноската да се увеличи плавно на 10 %. В момента тя е 5 на сто. Според председателя на Управителния съвет на организацията Евелина Милтенова по този начин ще се постигне по-висок коефициент на заместване на трудовите доходи и по-малък натиск към солидарния стълб и преодоляване на натрупаните дефицити в него. По-големият риск е да се правят ниски пенсионни спестявания за допълнителна пенсия и да се разчита на държавата в пенсионна възраст, отбелязва тя. По думите на Милтенова пенсионните системи в много европейски държави като Нидерландия и Дания са успешни точно поради изградената култура на регулярно и дългосрочно пенсионно спестяване с високи вноски и нисък разход.
При мнозинството от пенсионерите от втория стълб все още има натрупвания само за разсрочени плащания, а не за пожизнена пенсия, какъвто би следвало да бъде най-желаният продукт. Хората, навършили пенсионна възраст и получаващи плащания от задължителното допълнително осигуряване са 21 178 към 31 март. От тях 3013 вече получават пенсия, а останалите 18 165 души са с разсрочени плащания.
Видът на пенсионния продукт от универсалните фондове, където се осигуряват родените след 1959 г., зависи от сумата в индивидуалната партида. Само при хората с най-големи спестявания е възможно получаването на пожизнена пенсия. За тези с по-малки суми пенсионният продукт е разсрочено плащане. Пенсиите са по-малки, но пък се предполага да се получават по-дълго. Към 31 март средният размер на една пенсия от втория стълб е 231 лв. Разсрочените плащания са по-големи - 448 лв. средно, но се изплащат за по-кратък период. Фазата на изплащане започна през есента на 2021 г., когато първите българи с осигуряване в два стълба навършиха пенсионна възраст.
За първото тримесечие фондовете са изплатили 1,9 млн. лв. за пенсии, 24 млн. лв. за разсрочени плащания и 103 000 лв. на наследници на пенсионери, получавали разсрочени плащания, съобщи Милтенова.

Дървата за огрев поскъпнаха с 8-10%

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 159

Прогнозират епизоди на по-висока инфлация

автор:Дума

visibility 802

/ брой: 159

Сетиха се да проверят високите сметки за вода

автор:Дума

visibility 776

/ брой: 159

Киев забрани Руската православна църква

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 159

Освободиха задържаните българи на Халкидики

автор:Дума

visibility 830

/ брой: 159

Босненската полиция застреля мигрант

автор:Дума

visibility 749

/ брой: 159

Накратко

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 159

Социология отвъд реалността

автор:Александър Симов

visibility 823

/ брой: 159

Президентът не е нотариус

visibility 829

/ брой: 159

Спомени от бъдещето оживяха на връх Бузлуджа

автор:Юлия Кулинска

visibility 840

/ брой: 159

В търсене на адекватното ляво

автор:Валентин Георгиев

visibility 819

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ