Няколко думи
Докъде се докарахме
/ брой: 122
В нашата държава накъдето и да погледнеш - все проблеми изкачат. След всичките еврорегулации, санитарни стандарти и "огромната" грижа за потребителите се оказва, че ядем все по-големи боклуци. Данни на агроминистерството показаха наскоро голям ръст в производството на имитиращи млечни продукти през тази година. Или както ги нарича българинът - фалшиво сирене и фалшив кашкавал.
Основно става въпрос за влагането в млечни продукти на палмови мазнини, от които светът отдавна се опитва да се освободи. С една пета повече такива произведения бълвали мандрите. Същевременно сериозно пада производството на масло и сирене от краве, овче, козе и биволско мляко.
Причините можем да търсим в различни посоки, но основната е недалновидната ни родна аграрна политика, която сведе животновъдството в страната до почти бутиково производство. Местното сурово мляко покрива едва 30% от нуждите на страната за производството на млечни продукти. И непрекъснато пада.
Анализ показа, че ако някаква неочаквана криза спре вноса на храни в страната, до три месеца ще изядем всичко и ще влезе в огромен продоволствен дефицит.
Навремето Батето в своя неподражаем стил заяви: "В България останаха шест крави и аз ги знам поименно".
Дотам се докарахме.