31 Октомври 2024четвъртък12:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Масово се изоставят розови градини

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 1864

Масово се изоставят розови градини до 30 дка, защото на розопроизводителя не му остава и 20% печалба от това, което взема като крайна цена. Това коментира пред agri.bg Петър Симеонов, председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България. Той самият е земеделски производител от град Гурково.
Фермерът определя изминалата стопанска година като особено тежка за розопроизводителите. Кампанията започна необичайно рано - на 20 април, и продължи до около 15 юни, като през този период земеделците се сблъскаха с множество трудности. През тази година изкупната цена на конвенционалния розов цвят варираше между 3,50 и 4,00 лева за килограм, но разходите за производство продължават да растат.
Един средно добър работник при розобера може да набере около 40 кг цвят на ден, което му осигурява около 80 лева. Тези разходи, заедно с увеличаващата се себестойност на розовото масло, правят българските производители неконкурентоспособни на световния пазар. Държави като Азербайджан, Турция и Мароко успяват да предлагат по-евтини продукти, което поставя българските розопроизводители в неблагоприятна позиция.
Според Петър Симеонов е наложително да се предприемат мерки за намаляване на себестойността на розовия цвят. Той подчертава необходимостта от целенасочено подпомагане както за розопроизводителите, така и за розопреработвателите, за да може българското розово масло да остане конкурентоспособно на международния пазар.

7200 лекари в Словакия подадоха оставки

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 208

Шефът на ВАС се гласи да остане на поста си

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 208

Едва 8,7% от учениците могат да различат факт от мнение

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 208

Бизнес климатът у нас се влошава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 208

Газът поскъпва с 8% в началото на зимата

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 208

Wizz Air спря полетите от София до Женева и Лисабон

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 208

Високо темпо на руското настъпление

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 208

Скопие с ново условие за конституцията

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 208

Опозицията в Албания блокира страната

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 208

Накратко

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 208

Ценоразпис за власт

автор:Таня Джаджева

visibility 81

/ брой: 208

Махалото вляво и дясно

автор:Александър Симов

visibility 82

/ брой: 208

Ако зависеше от българите, Тръмп би спечелил вота в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 208

Не е фокус, а нови политики

visibility 77

/ брой: 208

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ