21 Август 2024сряда15:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Няколко думи

Социология отвъд реалността

/ брой: 159

автор:Александър Симов

visibility 679

Ние не живеем в епохата на "пост-истината". Светът съществува в пост-реалността.
И това си личи, когато човек с психика на камикадзе реши наистина като божествен вятър да прелети над българската либерална преса. Там с наслаждение се отразява някакво проучване на "Алфа Рисърч" по поръчка на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Съвестите на нацията го отбелязват с практически едно и също заглавие - "Руската пропаганда прекали и обръща нагласите срещу себе си".
Анализът на проучването звучи като поток на съзнанието. Руската пропаганда се проваля, казват от "Алфа Рисърч".
Все повече хора подкрепят ЕС и НАТО, традиционно добрият имидж на Русия се срутвал. България ясно, категорично, бодро и уверено е направила своя избор - ЕС и западните демокрации.
Тук обаче социологията е решила за малко да закачи реалността и натиска болезнения бутон - в България дори и в широките обществени групи липсвало чувството за ценностна принадлежност със страните от ЕС и това отваряло поле за хибридна дейност.
Стигаме обаче до ключов външнополитически въпрос: "Какъв край на войната на Русия срещу Украйна ще е добър за България?". 65,8 на сто от хората казват: "Да постигнат примирие, независимо от условията".
66 процента от българите искат мир, незабавен и моментален. И това е дисидентски отговор, защото от екраните на телевизията им внушават ден и нощ, че Украйна трябва и може да победи. Но тези новооткрили се "западняци" казват "мир". Едва 18 на сто смятат, че Украйна трябва да победи. При това съм убеден, че са правени всякакви математически трикове, за да се извади точно този процент. 11,2 пък смятат, че най-добре за България е да победи Русия.
Сега да формулираме въпроса.
Всеки път, когато заговаря за мир се намират поне трима полуинтелигента, които да изсъскат, че това е руска пропаганда. Само руснаците говорели така. Ако 66 процента от българите искат мир, независимо от условията, това означава ли, че това са зомбита на Кремъл с промити мозъци. И как това се връзва с триумфалните заглавия, а?
Още по-голям купон настава, когато социолозите питат: "Изказват се различни мнения за войната и за това кой е отговорен за нея. Кое от следните е по-близко до вашето?". И тук "Алфа рисърч" са дали четири възможни отговора.
Русия е агресор - 27,3.
Действията на Путин не са оправдани, но и украинците не са невинни - 26,1
Путин постъпи правилно, защото западът го предизвика - 24,7.
11,9 - не могат да преценят.
От опит знам, че нюансите в тези отговори са много и затварянето им в четири хипотези е целенасочена манипулация, за да може отговорът как Русия е агресор да излезе на първо място. Въпреки че ако съберем резултата на втория и третия отговор ще видим, че България се отличава изключително много със своето здравомислие на фона на пропагандната патология, която ни залива от екраните.
И най-накрая, ако социологията е така благоприятна и чертае светло бъдеще, защо българските адепти на евроатлантизма са вечно кисели и съществуват в перманентна емоционална криза? Вероятно защото можеш да "омагьосаш" социологията и да я пратиш на екскурзия отвъд реалността. С обществото това е много по-трудно.

Дървата за огрев поскъпнаха с 8-10%

автор:Дума

visibility 566

/ брой: 159

Прогнозират епизоди на по-висока инфлация

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 159

Сетиха се да проверят високите сметки за вода

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 159

Киев забрани Руската православна църква

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 159

Освободиха задържаните българи на Халкидики

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 159

Босненската полиция застреля мигрант

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 159

Накратко

автор:Дума

visibility 530

/ брой: 159

Социология отвъд реалността

автор:Александър Симов

visibility 616

/ брой: 159

Президентът не е нотариус

visibility 611

/ брой: 159

Спомени от бъдещето оживяха на връх Бузлуджа

автор:Юлия Кулинска

visibility 618

/ брой: 159

В търсене на адекватното ляво

автор:Валентин Георгиев

visibility 584

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ