Защо да закусваме?
Пропускането на сутрешното хранене увеличава 4 пъти риска от развитие на деменция
/ брой: 82
Мнозина, опитвайки се да отслабнат, пропускат сутрешната закуска. Други я пропускат, защото... бързат. Но това правилно ли е?
Изследване сред японци над 65 г. показва, че вероятността от деменция е 4 пъти по-висока сред хората, които не са закусвали.
Други проучвания сочат, че хората, които закусват сутрин, дори по-късно през деня да пропускат хранене, се радват на по-добра памет и концентрация,
по-ниски нива на "лошия" (LDL) холестерол
и по-ниски шансове за диабет, сърдечни заболявания и наднормено тегло.
Ако не закусвате, може да откриете, че се чувствате малко мудни и се борите да се съсредоточите върху нещата. Това е така, защото
мозъкът не е получил енергията
(глюкоза), от която се нуждае, за да продължи. Проучванията показват, че липсата на закуска засяга умственото ви представяне, включително вниманието, способността за концентрация и паметта. Например децата и юношите, които редовно закусват, постигат по-добри академични резултати в сравнение с тези, които пропускат закуската.
В опита си да отслабват, хората, които не закусват, рискуват да имат наднормено тегло, защото често по-късно през деня си "наваксват" като похапват, при това - често нездравословни храни.
Закуската често се нарича най-важното хранене за деня - тя прекъсва периода на 8-10 или 12-часово гладуване през нощта и попълва снабдяването на тялото с глюкоза, за да повиши енергийните му нива. Закуската може да помогне за по-добро управление на теглото, намаляване на риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания в дългосрочен план. Закуската повишава енергийните нива и възстановява нивата на гликоген, предотвратява големи колебания в нивата на кръвната глюкоза.
Хората, които редовно закусват, са по-малко склонни да имат
наднормено тегло или затлъстяване
Продължават изследвания защо това е така. Например закуска, богата на протеини, е от полза за мускулите, но може и да помогне за контрол на апетита под контрол по-късно през деня. Има и някои доказателства, че хората, които не закусват, може да са изложени на по-висок риск от сърдечносъдови заболявания.
Диетолози предупреждават сутрин да не се яде свински бекон и наденица, а крехки меса, например пуешко. За сутрешната закуска е добро сварено яйце (съдържа само 70 калории, пълно е с протеини, витамин Д, полезни за очите антиоксиданти, витамин Б12), извара, сирене, кисело мляко, обезмаслено 1-процентно прясно мляко, плодове, орехи. Между другото, има доста плодове, които съдържат протеини - авокадо, киви, праскови, малини, къпини, банани...
И не забравяйте - пийте вода и заменете захарта с мед!