31 Октомври 2024четвъртък17:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

АгроДУМА

Празник на сланината и греяната ракия

Над 10 000 почитатели на българските традиции посетиха Априлци за осма поредна година

/ брой: 43

автор:Дума

visibility 9973

Празникът на сланината и греяната ракия събра над 10 000 души от цялата страна за осма поредна година на 2 март в Априлци. Събитието се организира от местното читалище "Светлина - 1895 г." със съдействието на общината, родолюбиви жители и спонсори. Идеята на празника е опазването на старите български традиции, като се представят типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на фолклорна музика, народно веселие, хора и хумор.

Атракция на празника е приготвянето в "големия чорбаджийски тиган" на т.нар. Бабина гозба - ястие с 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук. Посетителите имаха възможност да дегустират не само чудната гозба, но и да се насладят и на други кулинарни специалитети - шишчета с печена сланинка, шарен боб в гърне, нервозни кюфтенца с много зеленчуци и люти чушки, печен бекон.

Любимата на всички балканджии греяна сливова ракия наля топлота във вените, а местните пожелаха на гостите да се радват на крепко здраве през цялата година.

Организаторите бяха подготвили различни конкурси: за домашна ракия - "ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус", надпревара за най-вкусна и крехка сланинка, кулинарна изложба базар за ястия със сланина, конкурс за детска рисунка "Празникът, видян през моите очи". Победителите получиха награди и грамоти, а голямата награда - живо прасенце, зарадва победителя в конкурса за най-крехка сланинка.

7200 лекари в Словакия подадоха оставки

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 208

Шефът на ВАС се гласи да остане на поста си

автор:Дума

visibility 566

/ брой: 208

Едва 8,7% от учениците могат да различат факт от мнение

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 208

Бизнес климатът у нас се влошава

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 208

Газът поскъпва с 8% в началото на зимата

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 208

Wizz Air спря полетите от София до Женева и Лисабон

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 208

Високо темпо на руското настъпление

автор:Дума

visibility 556

/ брой: 208

Скопие с ново условие за конституцията

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 208

Опозицията в Албания блокира страната

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 208

Ценоразпис за власт

автор:Таня Джаджева

visibility 514

/ брой: 208

Махалото вляво и дясно

автор:Александър Симов

visibility 593

/ брой: 208

Ако зависеше от българите, Тръмп би спечелил вота в САЩ

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 208

Не е фокус, а нови политики

visibility 557

/ брой: 208

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ