21 Август 2024сряда16:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Президентът не е нотариус

/ брой: 159

visibility 821

Проф. Пламен Киров

Отказът на президента да издаде указ за назначаване на служебно правителство с предложения от Грънчарова състав напълно се вписва в правомощията му. Президентът не е нотариус, който да заверява чужда воля. Той може да откаже да подпише указа и този отказ не е нарушение на Конституцията, макар че се чуват и други мнения на колеги. Но нали знаете, че когато има двама юристи има поне три различни мнения.
Кандидатът за министър е политическо лице. Оценката се дава от други политици, така че те изхождайки от своите интереси дават и различни квалификации. Едни адмирират определен избор, други пък обратно - се противопоставят. Така, че и това е в реда на нещата.
Това е политическо говорене, което обслужва определени политически интереси. Още повече, че се намираме пред прага на предсрочни избори. По старата уредба, преди изменението на Конституцията, назначаването на служебно правителство и насрочването на избори "вървяха в пакет". Но след измененията президентът вече не е господар на ситуацията, при която се излъчва служебно правителство. Не зависи само от него да подбере състава на служебното правителство и да го назначи. Първо, че той избира между позициите в "домовата книга", която се оказа, че не е и особено пълна към момента. На второ място той може да назначи състав само по предложение на кандидата за министър-председател.
Хипотетично има ситуация, при която се стига до невъзможност за назначаване на служебно правителство. Но това означава ли, че няма да има предсрочни избори? Да се предпоставя липсата на служебно правителство с невъзможността за избори, струва ми се, че вече тук вървим по ръба на бръснача т.е. по ръба на конституционалността.
Предсрочните избори не могат прекалено дълго да се отлагат. Не може да се удължава изкуствено мандатът на един парламент, който е провален, който не може да излъчи правителство с обикновено мнозинство, а да разчитаме, че то ще попълни "домовата книга".
Действията на Горица Грънчарова, свързани с подаването на сигнал до прокуратурата, са политически и нищо няма да следва от това. Струва ми се, че това е една политическа пушилка.

Пред БНТ

Дървата за огрев поскъпнаха с 8-10%

автор:Дума

visibility 802

/ брой: 159

Прогнозират епизоди на по-висока инфлация

автор:Дума

visibility 787

/ брой: 159

Сетиха се да проверят високите сметки за вода

автор:Дума

visibility 756

/ брой: 159

Киев забрани Руската православна църква

автор:Дума

visibility 766

/ брой: 159

Освободиха задържаните българи на Халкидики

автор:Дума

visibility 806

/ брой: 159

Босненската полиция застреля мигрант

автор:Дума

visibility 730

/ брой: 159

Накратко

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 159

Социология отвъд реалността

автор:Александър Симов

visibility 803

/ брой: 159

Президентът не е нотариус

visibility 812

/ брой: 159

Спомени от бъдещето оживяха на връх Бузлуджа

автор:Юлия Кулинска

visibility 816

/ брой: 159

В търсене на адекватното ляво

автор:Валентин Георгиев

visibility 802

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ