Няколко думи
На подбив
/ брой: 182
На пазара е открито сирене без дори молекула мляко, със 75% вода и нишесте, което все пак гордо продължава да минава за сирене. Въпросът е можем ли изобщо да представяме такъв продукт за хранителен и, ако трябва да му сложим име, как бихме го нарекли всъщност? Каша или буламач - за 6,50 лв.? Вярно е обаче, че след като наскоро излязоха данни, че сме първи по цени на продукти в Европа, но и първи по бедност, сумата от 6,50 лв. вече нищо не значи. Пенсионерът с оскъден доход е поставен пред истинско предизвикателство да сложи в хладилника си продукти, камо ли качествени. Значи ли това обаче, че трябва да е обречен да яде "сирене", направено от вода и малко химия, без абсолютно никакъв млечен състав?
От една страна, със сигурност трябва да сме щастливи, че агенцията по храните не спи и открива нарушения, но това не спира имитиращите продукти да пълнят рафтовете в магазините и лошото е, че имитациите стават все по-скандални. Въпреки че въпросното предприятие два пъти е затваряно, то продължава да си бълва боклуците, а агенцията вдига рамене безпомощно. За прокуратурата пък, разбира се, престъпление няма. Ние обаче пак питаме кой трябва да санкционира неетичните практики и кога най-накрая ще бъде отнеман лицензът на търговци, които искат да правят 100% печалба на гърба на хората, а в замяна ги взимат на подбив?