14 Октомври 2024понеделник23:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Иван ПЕТКОВ:

Всички посочват проблемите, ние даваме решенията

Ще сложим край на сглобките и експериментите на гърба на хората, заяви водачът на листата на "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" в Пловдив

/ брой: 195

автор:Юлия Кулинска

visibility 902

Иван Богомилов Петков е роден през 1987 г., израснал е в родния си Пловдив. Завършил е бакалавърска степен по финанси в Колежа по икономика и администрация. Има две магистърски степени - по финансов мениджмънт в Стопанската академия "Д.А. Ценов" в Свищов и "Държавност, духовност и лидерски практики" в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София. В момента е докторант в Института по лидерство към УниБИТ.
Като член на БСП, Петков минава през всички стъпала на партийната йерархия - от редови член, през председател на Младежкото обединение в града, председател на Градската партийна организация в Пловдив, член на Националния съвет.
В началото на трудовия си стаж е технически сътрудник към ГС на БСП в Пловдив, а по-късно и на групата общински съветници от партията в местния парламент. Работи също като застрахователен експерт, а след това е бил управител на туроператорска фирма и на застрахователна брокерска фирма. От 2015 до 2019 г. е общински съветник, представляващ социалистите в града, а през 2021 г. е избран за пръв път за народен представител. Бил е член на Парламентарната група на „БСП за България“ в 45-ото, 47-ото, 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание.


- Г-н Петков, „БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ предлага предизборна платформа със 100 решения на 100 проблема. Кои са основните политики, залегнали в нея, свързани със социалната политика?
- “БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА” е единственото обединение, което представи програма още преди изборите. Докато всички посочват проблемите, ние представяме решенията. Защото е време за решения. Десните казват: "няма ляво, няма дясно". Има и е важно да говорим точно за тези политики и идеи. Няма друга формация, която да е така социално ориентирана, както "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА". Социалистите останахме единствените, които поставят хората на първо място и работим за решаване на техните проблеми. Ние се борим за повече справедливост - правото на труд, достойно заплащане, достъп до здравеопазване и качествено образование. Това, което лично аз мога да откроя в нашата програма, са мерките за повишаване на доходите с акцент върху най-уязвимите, подкрепата за самостоятелни родители, многодетни семейства, безработни, младежи, хора с увреждания.
-  Вие сте млад баща на дъщеричка. Какво предлага левицата за децата, за младите семейства, за студентите, за младите българи, за да останат те в България?
- “БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА” този път залага на доста нови, подготвени лица. Имаме много водачи под 40 години - включително и аз. Листите ни са баланс между опит и нова вълна. За това и политиката за младите е силно застъпена в нашата платформа. Ще започна от стъпките за подобряване на доходите - предлагаме всички млади хора до 26 години да бъдат освободени от данък върху дохода от трудово възнаграждение, ако той не надхвърля две минимални работни заплати. Предвиждаме подкрепа за майчинството, като еднократната помощ за раждане на дете да се увеличи до 5000 лв. за първо, 10 000 лв. за второ и трето дете. Предлагаме и изравняване на размера на майчинството през втората година с размера на минималната работна заплата. Държавната стипендия за майки студентки в редовна форма на обучение с деца до 6 г. да бъде в размер на 300 лв. Разбира се, това са само част от нашите предложения.
- Били сте общински съветник и сте запознат с проблемите на местната власт. Какви са те в Пловдив?
- “БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА” залага на местни хора за кандидат-депутати. Аз съм живял, учил, работил в Пловдив. Знам проблемите на града, защото съм част от общността. Всяка община, всеки град, до който са се докоснали управници от ГЕРБ, не може да се отърси от нанесените поражения.
Пловдив е един ярък пример за това. Проблеми ни заливат отвсякъде. Въпреки завършения транспортен проект, все още не знаем кога идва следващият рейс и електронното таксуване е мираж, години наред сме на челни места по замърсяване на въздуха - дори се стигна дотам кмет на ГЕРБ да премести измервателното устройство далече в полетата на Тракия. Всяка зелена площ се застроява. И понеже всичко в града ни "цъфти", управляващите стигнаха до гениалната идея, че Пловдив ще пребъде, ако съборят един от неговите символи - Паметника на Альоша. Именно затова аз бях един от основните двигатели на протеста за спасяването на паметника и взех участие в кръгла маса по темата. Безобразното погазване на паметта и историята няма да скрият белезите от управлението на ГЕРБ в нашия древен град. В Пловдив все повече личат неравенствата - и точно срещу това е голямата битка на левицата.
- Представете листата на лявото обединение за Пловдив. Какви експерти са включени в нея?
- Листата на “БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА” в Пловдив има наистина качествени личности и експерти в различни сфери. Втори след мен е Валери Жаблянов - мисля, че няма нужда от представяне. Нашите кандидати имат капацитета да управляват с разум и в интерес на обществото. Сред кандидатите в 16 МИР има юристи, хора с опит в законодателната власт, главен архитект на град Пловдив, републикански шампион по бокс, специалист със защитени авторски права и патенти, учители, финансисти. Тази широка палитра от експерти е гарант за сериозен екип, който ще сложи край на сглобките и експериментите на гърба на обикновения човек.
- Защо избирателите трябва да гласуват доверие на кандидатите на лявата коалиция? Какви са Вашите послания към тях?
- Първо искам да призова всички да гласуват. Купеният вот не трябва да ни обезсърчава да гласуваме, точно обратното - трябва да ни мотивира, за да го неутрализираме. “БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА” е единствената алтернатива на дясното управление, което ни докара до тази криза. Сега всички леви сили сме заедно и сме силни. През последните години заради многото парламентарни и местни избори се срещах с много хора, които казваха - обединете се, обединете се. Е, обединението е факт. То е първа стъпка. България има нужда от силна социална политика, която да поставя хората на първо място. Това е нашата амбиция. Гласувайте, за да има алтернатива на сегашния модел.

Пловдив е моят дом

Пловдив е градът, в който съм роден и израснал. Градът, който носи един по-особен дух - на възраждане и българщина. Духът на: Цанко Лавренов, Панайот Пипков, Борис Христов, Георги Божилов, Милчо Левиев и още много други велики пловдивчани, чиито стъпки сякаш още отекват в Стария град.
Пловдив е Альоша, закрилящ ни от върха на Бунарджика, а също и Марица - течаща бавно в подножието на седемте хълма.
Пловдив е дом - не само мой, а и на духовността, културата, просвещението. Той е най-старият жив град в Европа - не просто жив, а буден, кипящ, привличащ.
Уверен съм, че всеки, разходил се из неговите улички, ще пази скъп спомен за нашия Пловдив.
Пловдив трябва да бъде такъв и занапред - а това е изцяло в наши ръце!

Цената на чушките - нагоре с 10% само за седмица

автор:Дума

visibility 615

/ брой: 195

Засякоха опасна маска за Хелоуин

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 195

Обсъжда се "Сименс" да осигури турбините за 7-и блок на АЕЦ

автор:Дума

visibility 595

/ брой: 195

Само един кандидат иска да модернизира билетната система на БДЖ

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 195

Мицкоски: Със София няма да сравнявам баби и жаби

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 195

Недостиг на работна сила в Гърция

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 195

Полша временно спира даването на убежище

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 195

Накратко

автор:Дума

visibility 906

/ брой: 195

Черната дупка на ББ

автор:Александър Симов

visibility 634

/ брой: 195

Уникален ритуал, насочен към бъдещето

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 195

Всички посочват проблемите, ние даваме решенията

автор:Юлия Кулинска

visibility 590

/ брой: 195

100 решения за България

автор:Дума

visibility 689

/ брой: 195

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ