23 Август 2024петък21:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Православен календар

Църквата почита на 23 август св. свщмчк Ириней, еп. Лионски. Св. мчк Луп. Преп. Флорентий

/ брой: 161

автор:Дума

visibility 305



Св. Ириней изложил християнското учение в пет книги
 
Св. Ириней, един от великите отци на Църквата, се родил в Смирна. Той бил ученик на смирненския епископ св. Поликарп. Ириней, ръкоположен от него за презвитер, също така ревностно служил Богу и заедно с Потин проповядвал в Галия. Двамата свети мъже турили основите на църквите в Лион и Виена през последната половина на второто столетие. Тия църкви били скоро изпитани чрез жестоко гонение и се оказали верни на Бога.
За живота на св. Ириней са се запазили твърде малко подробности, затова не е известно как се е спасил от това ужасно гонение. Но след смъртта на Потин лионските християни го избрали за епископ. Известно време той ръководил Божията църква и положил живота си за Христа в последните години на второто столетие, при царуването на Септимий Север. Във време на неговото епископство лъжливи тълкувания на Св. Писание смущавали вярващите. Св. Ириней написал против ересите пет книги. В тях ясно и красноречиво излага християнското учение и опровергава лъжеучителите.

Свети мъченик Луп бил недосегаем за стрелите на идолопоклонниците

Свети мъченик Луп живял при царуването на император Аврелиан (царувал 270-275 г.) и бил роб на един господар, но свободник в Христа Господа, в Когото вярвал. Свети Луп разбил бездушните елински идоли, а други хвърлил в морето. Нечестивите идолопоклонници се нахвърлили срещу светеца с извадени мечове, възнамерявайки да го посекат, но изпаднали в безумие и сами се посекли един друг. Светецът стоял невредим сред езичниците и им проповядвал словото Божие. Те започнали да го обстрелват с лъковете си, но вместо това се поразявали взаимно. А свети Луп дори не бил ранен. Тъй като още не бил кръстен и много копнеел за светото кръщение, за да не умре от ръцете на мъчителите като нехристиянин, той се помолил на Господа и от небето върху него се изляла вода. Така светият Христов мъченик приел свише божественото кръщение.
След това Луп се предал доброволно в ръцете на нечестивите. А те го отвели при хегемона. Той се опитвал с ласкателства да го убеди да отстъпи от своя Господ, но безуспешно. Заповядал да го подложат на жестоки изтезания и го осъдил на посичане. Това се случило около 275 г.

Св. Флорентий изобличавал вярата в идолите и бил осъден на смърт

Свети мъченик Флорентий бил родом от град Солун. Като християнин и ревнител на истинското благочестие, той порицавал и изобличавал вярата в лъжливите езически богове и проклинал служението на тях. В същото време, като наставлявал всички в истинската Христова вяра, утвърждавал в нея християните и ги убеждавал да изпълняват Божиите заповеди. За това Флорентий бил отведен на съд пред началника на онази страна, но на разпита открито изповядал вярата в Иисус Христос, а езическите богове нарекъл дървета, камъни, злато, сребро, мед и желязо, бездушни и безчувствени идоли. С това разгневил управителя и бил осъден на мъчения, а после го хвърлили в голям огън, в който той радостно, с молитва и благодарност се преставил на Бога.

НАП подсеща за пропуски в декларациите

автор:Дума

visibility 1256

/ брой: 161

Над 8 млн. нови банкноти в обращение за 3 месеца

автор:Дума

visibility 1149

/ брой: 161

Газохранилищата на Европа запълнени на 90% предсрочно

автор:Дума

visibility 1110

/ брой: 161

Британското МВР с нови мерки за нелегалната миграция

автор:Дума

visibility 1180

/ брой: 161

Бум на домашното насилие в Испания

автор:Дума

visibility 1279

/ брой: 161

САЩ налагат нови санкции на Венецуела

автор:Дума

visibility 1212

/ брой: 161

Много баби, хилаво дете

автор:Мая Йовановска

visibility 1306

/ брой: 161

Крайно време

автор:Владимир Николов

visibility 1281

/ брой: 161

Едно време

/ брой: 161

Десният трезвеник и БСП

автор:Александър Симов

visibility 1341

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ