03 Октомври 2024четвъртък14:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БТА

Инфлацията е стопила спестяванията на 73% от българите

Само 1,2 млн. души у нас имат възможност да заделят пари

/ брой: 188

автор:Дума

visibility 326

73% от хората у нас твърдят, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това отчита социологическо проучване на агенция "Тренд", направено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).
Според проучването в България спестяват само 1,2 млн. души или 22% от пълнолетното население. Около 84% от спестяващите го правят през банкови депозити, поясни Стоян Панчев, икономист от ЕКИП.
Младите спестяват по-малко от по-възрастните. Хора с висше образование заделят повече средства, но това е така и заради по-добрите им доходи и по-висока финансова грамотност, твърдят  авторите на проучването.
Около 58% от българите, които спестяват, го правят всеки месец. Колкото по-високи са доходите, токова по-редовно спестяваме. Има обаче пакет от стоки и услуги, които са базови като разход, и ако можем да ги покрием, можем редовно да спестяваме, каза Стоян Панчев.
Около 39% от тези 1,2 млн. българи спестяват до 10% от доходите си. Близо 35% от хората спестяват между 10 и 20%, а 15% от спестителите заделят между 30 и 40% от доходите си. Само 3 на сто от хората спестяват между 30 и 40% от доходите си и само един процент - над 40%. Около 7% от участниците в изследването са посочили, че не могат да определят каква част от доходите си спестяват.
Най-често за спестяване се ползват банковите депозити с разплащателна сметка. Това води до губене на пари и показва ниска финансова грамотност, отчитат експертите. Около 20% от хората спестяват в чужда валута, макар че левът е стабилен. Жилищата и земята са исторически друг основен актив на българите. Те обаче, както и държането на пари в чужда валута, са форма на инвестиция или спекула. Само 5% от хората са готови да инвестират или съхраняват парите си в инструмент като инвестиционното злато, сочат данните на проучването.
Те показват още, че 68% от хората спестяват за справяне със спешни случаи и инциденти. За почивка, пътуване и екскурзии спестяват 42% от анкетираните, за ремонт - 38%, за семейни тържества - 21%, за нова техника - 19%, за автомобил - 15%, за образование и за покупка на имот - 12%, за здравеопазване - 1%. За инвестиции спестяват 6% от хората - това са предимно мъже под 60-годишна възраст, с доход над 2000 лева месечно, живеещи в столицата или областен град. Хората са готови да губят всяка година малко пари от държането на средства на банков депозит, но не смеят да инвестират. Лихвите в банките са ниски, а има висока инфлация, особено през последните 4 години, изтъкна Стоян Панчев. Освен това 25% от анкетираните разчитат на бързи кредити.

Инфлацията е стопила спестяванията на 73% от българите

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 188

Шефовете в пощите остават без заплати, ако не плащат на работниците

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 188

Животновъди искат спешно подпомагане, плашат с протести

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 188

Засякоха шарка по овцете в Гърция близо до нашата граница

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 188

Конкурс за есе с награди върху корейско произведение

автор:Дума

visibility 62

Остър, но смислен дебат между Уолц и Ванс

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 188

Намаляват таксите по две гръцки магистрали

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 188

Закле се първата жена президент на Мексико

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 188

Гибелен фанатизъм

автор:Таня Глухчева

visibility 262

/ брой: 188

Извратена кампания

автор:Александър Симов

visibility 276

/ брой: 188

За образованието

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 188

„Малките“ неща правят голяма сянка

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 188

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ