08 Октомври 2024вторник17:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Православен календар

Църквата почита на 8 октомври преп. Пелагия. Св. прпмчк Игнатий Старозагорски

/ брой: 191

автор:Дума

visibility 270

Пелагия била красива и разкрепостена жена, но се покаяла и завършила живота си като отшелник

Животът й е описан от илиополския дякон Яков, който я познавал лично. Веднъж антиохийският архиепископ свикал на съвещание по църковни дела подчинените си епископи. В Антиохия пристигнал и блажени Нон, епископ Илиополски. Другите епископи обичали да слушат поученията му.
Един ден, седнали при вратите на катедралната църква, те слушали неговата назидателна беседа. В това време минала покрай тях една жена, известна в Антиохия със своята красота и лекомислие - известна и като блудница. Нямало в Антиохия по-красива жена от нея.
Блажени Нон станал и влязъл в своята килия при църквата. Там в усамотение паднал на колене и със сълзи на очи молил Бога за грешницата - да яви Бог над нея Своето милосърдие и я приведе към покаяние. След службата епископ Нон произнесъл проповед пред богомолците. Думите му били прости, понятни, изпълнени с топла вяра и любов към ближните. Той говорил за страшния Божи съд, за наказанието на грешниците, за блаженството на праведниците.
В онова време в храма влязла оная жена, за която се молел епископ Нон. За пръв път в живота си тя влизала в християнски храм и чувала да се говори за грях и покаяние, за прощение на грешниците, за блаженство на праведниците. На другия ден изпратила писмо на епископ Нон с молба да я приеме. Той й съобщил, че е готов да я приеме, но в присъствието на другите епископи. Грешницата с радост се запътила към църквата "Св. Юлиан". Когато влязла в събранието на епископите, с плач паднала в нозете на епископ Нон, дълбоко и силно се разкаяла. Блажени Нон извършил кръщението. Същевременно пратил благочестивата Романа, първа дякониса в града, за възприемница.
Романа станала нейна възприемница-кръстница и я взела при себе си в жилището на новообърнатите християнки. Когато настъпил осмият ден, в който трябвало да се снеме бялата дреха, дадена при светото кръщение, Пелагия облякла груба черна власеница. Взела старата дреха на блажени Нон и рано сутринта напуснала Антиохия. Скоро след това блажени Нон се върнал с дякона си в своя град Илиопол.
Три години по-късно дякон Яков отишъл в Йерусалим да се поклони на Гроба Господен. Като го изпращал, епископ Нон му поръчал да отиде при един отшелник, който доброволно живеел в килия-затвор на Елеонската планина. Казал му, че от него ще научи много назидателни неща.
След като се поклонил на светия Гроб и на другите свети места в Йерусалим, Яков отишъл на Елеонската планина, където намерил затворника. Със затаен дъх слушал неговите душеспасителни беседи. На връщане пак дошъл при килията и през прозореца видял, че отшелникът лежи мъртъв. Съобщил на съседните манастири и монасите дошли да го погребат. Дякон Яков познал, че мъртвецът е в расото на неговия владика свети Нон. В чертите на извънредно отслабналия отшелник разпознал знаменитата красавица от Антиохия. Едва сега дякон Яков разбрал защо епископът му поръчал непременно да се отбие при тоя пустинник. Преподобна Пелагия блажено починала на 8 октомври 461 г.

"Топлофикация София" е единствената губеща топлофикация в света

автор:Дума

visibility 694

/ брой: 191

Властта спешно отпусна пари за земеделци и животновъди

автор:Дума

visibility 761

/ брой: 191

У нас можело да се съхранява отработеното ядрено гориво до 2032 г.

автор:Дума

visibility 647

/ брой: 191

Българите най-често изолират дома си, за да пестят ток

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 191

Салвини обвини ЕК в "екотероризъм"

автор:Дума

visibility 674

/ брой: 191

Социалистите в Гърция избират нов лидер

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 191

"Хизбула": Няма място за Израел в региона

автор:Дума

visibility 734

/ брой: 191

Накратко

автор:Дума

visibility 954

/ брой: 191

Кървава годишнина

автор:Юри Михалков

visibility 671

/ брой: 191

Контрол

автор:Барбара Пейчинова

visibility 826

/ брой: 191

50 нюанса тъпо

visibility 660

/ брой: 191

Млада вълна срещу обичайните заподозрени в 23 МИР

автор:Дума

visibility 740

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ