17 Юли 2024сряда00:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Общинският съветник от групата на БСП в СОС Иван Пешев поиска оставката на директора на Завода за третиране на отпадъци

автор:Дума

visibility 1016

Директорът на Столично предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) Николай Савов незабавно да подаде оставка. Това поиска общинският съветник от групата на Местна коалиция "БСП за България" Иван Пешев, който е член на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори. Той, експертът на БСП Альоша Даков, председателят и членове на комисията от другите политически групи, без представителите на ПП-ДБ-СС, посетиха днес завода край село Яна.

"Срещата с Николай Савов беше уговорена още преди седмица и беше насрочена за днес в 10:30 часа", обясни Иван Пешев. - "С колегите от комисията и експертите решихме да направим това посещение във връзка с изслушване на господин Савов на заседание на комисията на 7 май. Тогава изнесените от него данни породиха редица въпроси у нас, които от комисията отправихме писмено до кмета Васил Терзиев и до ресорния негов заместник Надежда Бобчева. Отговорите, които получихме, не са изчерпателни и не ни предоставят пълната картина за състоянието на предприятието. Затова с колегите от останалите политически групи в комисията решихме да организираме тази среща. При посещението днес обаче достъп до завода ни беше отказан. Господин Савов ни покани в стола, в който се хранят работниците. Там ни обясни, че не може да ни допусне в завода и се позова на някакъв правилник за вътрешния ред, който регулира посещенията на неправителствени организации и училищни групи. Тоест, приравни Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в СОС към неправителствена организация. Случилото се днес е абсолютен прецедент в историята на Oбщинския съвет. За мен това е скандално самоуправство от страна на директора, за което той трябва да си понесе съответната отговорност".

Експертът на БСП към Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Альоша Даков изрази сериозно притеснение от изнесените данни за състоянието на Столично предприятие за третиране на отпадъци. "Категорично тези данни ще имат много голямо влияние върху размера на такса битови отпадъци за столичани през 2025 година", заяви той. - "Напълно необяснимо за мен е това недопускане на общинските съветници за запознаване на място с действителното състояние на съоръженията в завода и експлоатационния му капацитет. Още по-скандално е позоваването на някакъв ред за посещение, който се отнася за неправителствени организации и учебни заведения. Такова нещо досега никога не се е случвало. Бил съм общински съветник в предишни мандати и съм посещавал многократно завода, без каквито и да било опити да бъда възпрепятстван. Явно сега има нещо, от което се притесняват и се налага да крият".

Общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" настояват на следващата сесия на СОС, която е насрочена за 25 юли, да бъде изслушан кметът Васил Терзиев и ресорният му заместник Надежда Бобчева във връзка със състоянието на СПТО и отказа на неговия директор Николай Савов да допусне представителите на Kомисията по опазване на околната среда, земеделие и гори на територията на предприятието. Социалистите държат кметът Терзиев и неговият екип да запознаят общинските съветници с плановете на Столична община във връзка с изграждането на третата фаза на завода за боклук, а именно инсталацията за оползотворяване на RDF гориво. Освен това столичният градоначалник да запознае съветниците с мерките, които ще предприемат той и екипът му за разширяване на капацитета на депото на територията в местност "Садината". И не на последно място - как всички действия на назначения от Васил Терзиев директор на СПТО Николай Савов ще се отразят на формирането на такса битови отпадъци за 2025 година.

Застрахователи не покриват щети

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 133

НСИ отчете 2,5% годишна инфлация през юни

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 133

БНБ отчита бум на фалшивите банкноти

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 133

По-малко и по-скъпо винено грозде тази година

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 133

Германия прехвърля 800 000 войници

автор:Дума

visibility 595

/ брой: 133

Френската левица опитва да състави кабинет

автор:Дума

visibility 525

/ брой: 133

Диктаторът Фухимори кандидат за президент

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 133

Накратко

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 133

Код "Пожар"

автор:Ина Михайлова

visibility 1215

/ брой: 133

Вода в пясъка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 540

/ брой: 133

Евро 2024 - в историята

автор:Марин Милашки

visibility 536

/ брой: 133

Преди да теглим потребителски кредит

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ