03 Октомври 2024четвъртък00:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неков инициира експертна среща в Брюксел за проблемите на Източнобалканската свиня

автор:Дума

visibility 3283

Източнобалканската свиня е аборигенна местна порода, която се отглежда при традиционни пасищни условия в горските райони на Източна България. Поради специфичната паша, срещаща се само в тази част на България, както и начина на отглеждане - на свободна паша, месото й е с наситен вкус и отлични качества. То е богато на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини и не съдържа медикаменти и добавени хормони. Свинята има и изключително полезно въздействие върху околната среда, тъй като естествено аерира и поддържа доброто състояние на горния почвен слой. Възстановяването на отглеждането на Източнобалканската свиня, която преди няколко десетилетия е наброявала над 55 000 животни, ще има положителен ефект върху околната среда и горските масиви в Източния Балкан и Странджа, където животното живее в естествената си среда поне от времето на Аристотел. За по-голямо производство и успешен износ в целия Европейски съюз са необходими още няколко стъпки, част от които предстои да бъдат обсъдени идната седмица на заседанието на Постоянния комитет по растенията, животните, храната и фуражите, секция "Здравето на животните и хуманното отношение към тях" в Главна дирекция " Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия. Това стана ясно на срещата, на която участваха представители на Главната дирекция, на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня и на българския клон на "Слоу Фуд". Срещата бе инициирана от евродепутата Момчил Неков. При успешна защита по европейските схеми за качество, месото, което се слави със своите уникални хранителни качества, ще си възвърне мястото на родната трапеза и ще може да стъпи на европейския пазар. "Защитата на уникалните български продукти и храни трябва да бъде национален приоритет. Те са част от националното културно и кулинарно наследство и идентичност и трябва да се гордеем с тях", заяви Неков след срещата. Месото от Източнобалканската свиня е важна и задължителна съставка в традиционната Смядовска луканка, произвеждана от векове в региона на Източния Балкан.

Израел навлезе в Южен Ливан

автор:Дума

visibility 753

/ брой: 187

Безредици в Албания и Северна Македония

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 187

Асанж платил висока цена за свободата си

автор:Дума

visibility 526

/ брой: 187

Психодесните бесове

автор:Александър Симов

visibility 968

/ брой: 187

Държава в държавата

visibility 826

/ брой: 187

Настъплението на младите в киното

автор:Олга Маркова

visibility 650

/ брой: 187

ООН се дискредитира до невъзможност за спасение

visibility 756

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ