01 Октомври 2024вторник21:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С почти 300 лв. увеличи пенсията си работещ пенсионер

За една трета от тях обаче допълнително изработените месеци не оказват никакво влияние

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 760

С 297,70 лв. се е увеличила пенсията на работещ пенсионер благодарение на служебно преизчисление с допълнителен стаж. Също така работещите пенсионери са се увеличили с близо 15 хиляди души. За една трета от работещите възрастни обаче допълнително изработените месеци не оказват никакво влияние върху получаваната пенсия. Тези данни са публикувани в материал за служебното преизчисление на пенсиите тази година, който е част от новия информационен бюлетин на Националния осигурителен институт.
От 1 април всяка година НОИ прави служебно преизчисляване на пенсиите за хората, които имат поне един ден осигурителен стаж през предходната календарна година. Тази година бяха преизчислени 350 718 пенсии. Преизчисляването се прави върху действителния размер на пенсията, поради което невинаги води до увеличение.
Четвърт от работещите пенсионери (84 615 души) са получили увеличение между 1 и 10 лв. Причината за високия дял на пенсиите с малко нарастване на преизчисления размер следва да се търсят предимно в малкото количество допълнително зачетен осигурителен стаж на тези пенсионери, като 33 156 от тях имат допълнителен стаж след пенсионирането под 1 месец, обясняват експертите на НОИ. За почти една трета от работещите пенсионери допълнителната работа не оказва никакво влияние върху пенсията и въпреки преизчислението тя остава без промяна. Такъв е случаят със 103 064 пенсии. При по-голямата част от тях това се дължи на обстоятелството, че действителният размер на пенсията и след преизчисляването е останал под минималния размер, който се изплаща за съответния вид пенсии. При 388 пенсии изплащаният размер не се е променил, защото действителният им размер след преизчисляването надхвърля тавана на пенсиите, които и тази година е 3400 лв.
Най-много пенсионери имат допълнителен стаж между 1 и 12 месеца след отпускането на пенсията или след последното й преизчисление. 79 589 пенсии пък ще бъдат преизчислени тази година по заявление на пенсионера. Между двата вида преизчисление има голяма разлика. Служебното преизчисляване спестява необходимостта пенсионерът да подаде заявление до НОИ и да доказва допълнителен стаж, но пък може да се окаже по-неизгодно от другото, защото при него се взема предвид само стажът. При преизчисляването по заявление на пенсионера се взема предвид не само стажът, а и допълнителният осигурителен доход до датата на преизчисляването. Преизчисляването на пенсиите се извършва веднъж в една календарна година. В годината на подаване на заявлението пенсиите се преизчисляват от първо число на месеца, следващ месеца на самото подаване, както и от същата дата през всяка следваща календарна година. Тук обаче има четиримесечен период за произнасяне на НОИ по заявлението.

БДЖ спира 13 влака от днес

автор:Дума

visibility 867

/ брой: 186

Младите у нас са сред най-късно напускащите родния дом

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 186

Ще има 5-10% поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 802

/ брой: 186

"Български пощи" спират приемането на пратки за Ливан

автор:Дума

visibility 778

/ брой: 186

Антимигрантска партия спечели вота в Австрия

автор:Дума

visibility 752

/ брой: 186

Румъния бедства от бури и дъждове

автор:Дума

visibility 845

/ брой: 186

Израелски удари във вътрешността на Бейрут

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 186

Накратко

автор:Дума

visibility 1932

/ брой: 186

Да разменим цифрите?

автор:Аида Паникян

visibility 979

/ брой: 186

Крайнодясната вълна

автор:Таня Глухчева

visibility 1052

/ брой: 186

Колко храна се изхвърля в България и по света?

автор:Дума

visibility 729

/ брой: 186

Българските поети и техните убийци

visibility 756

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ