
За Великден:
По магазините - предимно български яйца, чака се и внос от Полша и Украйна
Новозеландското агнешко трябва да е с етикет размразено месо, предупреждават от БАБХ
/ брой: 70
Яйцата, които ще сложим на трапезата в празничните дни, са предимно български, но се очаква отново да има внос на полски и украински, информираха от БАБХ. При тях измамата е по-трудна за осъществяване, тъй като върху всяко яйце има печат със страната на произход и номера на предприятието, където са опаковани.
По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата цената на яйцата размер М от февруари досега се е вдигнала с 4 стотинки за брой на едро. С 10 и над 10 стотинки са по-скъпи яйцата от същия размер в малки квартални магазини в различни части на страната от февруари досега. По данни на НСИ през март яйцата са поскъпнали с над 5%.
Кора с 30 яйца се предлага в зависимост от големината им на цена между 8,99 и 9,99 лева, а най-евтините бели са около 10,50 лв. за 30 яйца. Дванадесет лева е цената за същата бройка, но домашни яйца. Десет яйца могат да бъдат закупени за 3,49 лева. Между 35 и 45 ст. струват яйцата на бройка. Големите търговски вериги за поредна година предлагат боядисани яйца на цена от 6,99 лева.
Както вече стана известно, от началото на годината в България са внесени около 350 тона замразено агнешко месо. Дълбоко замразеното месо е от Нова Зеландия и се доставя от две големи фирми вносителки. Този импорт е тяхна практика от години, а месото се продава целогодишно, каза д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ, пред БНТ.
Всички търговски обекти имат предписания месото от Нова Зеландия да се продава като размразено и опаковано в потребителска опаковка с етикет. "Дълбокозамразеното агнешко месо се дефростира до определена температура, правят се потребителските опаковки и на тях се слага етикет. В наименованието на храната трябва да се съдържа думата размразено“, уточни експертът. Този продукт е със сравнително по-малък срок на трайност. Той се дава в обекта, в който е размразено месото. Трайността е около 10 дни, но зависи и от начина на опаковане.
Всички търговски обекти доказват с документ какво месо предлагат. На 4 места най-малко са печатите от кланицата, така че във всяка четвъртинка да се вижда откъде е месото.
Санкциите за продажба на месо, без да е посочена необходимата информация, са за между 2000 и 4000 лева за първо нарушение. Според Кулински те имат възпиращ ефект, особено за средните и по-малки производители и търговци. Той предупреди да не се купува месо от бусове и багажници по паркингите. Затова започналите проверки са не само в магазините, но и по пазари.
Великденски козунаци - между 6 и 11 лева
В търговските вериги могат да се купят пакетирани козунаци за около 4 лева. Около 6 лева са плетените козунаци с различен пълнеж. В пекарните чист козунак от 500 гр. струва между 6 и 8 лв. В зависимост от пълнежа - с локум, шоколад, стафиди, бадеми, цената може да достигне от 6,80 до 10 -11 лева. Предлагат се още козуначени рула с мармалад, шоколад, както и козуначени кифлички. За улеснение от пекарните предлагат на клиентите да си направят поръчка дни преди празника, като някои работят само по заявка.