25 Януари 2025събота18:15 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД до 15 декември 2024 г.; „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2024 г.; в редакцията на вестника до 20 декември 2024 г. Цени: 12 месеца - 204 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД до 15 декември 2024 г.; „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2024 г.; в редакцията на вестника до 20 декември 2024 г. Цени: 12 месеца - 204 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

Хем боли, хем сърби

/ брой: 213

автор:Мая Йовановска

visibility 5793

Из медиите тече някакъв, да го наречем, странен спор - гарантира ли БДС, че консумираме сирене с български произход. Всички сме наясно, че стандартът, макар да копира името на някогашния БДС, който някои още помним от времето на нашите баби и родители, не е същият. Най-малкото, защото в голямата си част тези продукти не се произвеждат от българско мляко. Даже, съвсем уместно, един браншови лидер нарече "Българския държавен стандарт" марка.
Та на БДС бива противопоставян друг един стандарт, който се пръкна миналата година под името "Защитено наименование за произход" (ЗНП). Напълно излишно.
От официална информация на Българския институт за стандартизация обаче става ясно, че продуктите по БДС и ЗНП са напълно идентични по отношение на суровините, материалите, основните физични, химични, микробиологични характеристики, наименованията, методите за изпитване и технологията на производство. Единствената, но съществена разлика е изискването за производство на продуктите със защитени наименования за произход да се използва сурово мляко с български произход, включително 80% от използваните фуражи за храна на млекодайните животни да са с български произход.
По време на прехода агростопанството ни бе превърнато в разграден двор. Нито милиардите от ЕС помогнаха на най-тежкия сектор - "Животновъдството", нито пък видяхме смислена аграрна политика от цяла поредица правителства. Не успяхме да защитим собственото си производство, даже чак сега се престрашихме да поискаме изравняване на субсидиите. Но основният ни проблем остава калпавата ни собствена политика в сектора. Сами се закопахме.
Така че спорът кой стандарт е по-по-най - БДС или ЗНП, е абсолютно излишен. Щото излиза, че хем боли, хем сърби. С помощта на ЕС и собственото си управленско малоумие съсипахме животновъдството си. И 20 нови стандарта да въведем за производство с български суровини, реално няма как да произвеждаме такива продукти. Животновъдите са малко, животните са малко, млякото не достига.

Кабинетът отваря фискалния резерв

автор:Дума

visibility 4750

/ брой: 15

Скандал заради церемонията на Тръмп

автор:Дума

visibility 4904

/ брой: 15

В София посрещнаха Китайската нова година

автор:Таня Глухчева

visibility 4768

/ брой: 15

САЩ затвориха границата с Мексико

автор:Дума

visibility 4283

/ брой: 15

И Фицо заговори за преврат на опозицията

автор:Дума

visibility 4384

/ брой: 15

Кой ще плаща сметката

автор:Евгени Гаврилов

visibility 4916

/ брой: 15

Во кратце и со кротце

visibility 4800

/ брой: 15

По братски

автор:Таня Глухчева

visibility 4798

/ брой: 15

Ще изпълним със смисъл фразата „социална държава”

автор:Дума

visibility 4506

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ