12 Септември 2024четвъртък20:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Футболните трансфери в България

16 млн. лв. хвърлиха клубовете за летни попълнения

/ брой: 174

автор:Марин Милашки

visibility 249

Изключително вълнуващо се оказа трансферното лято в българския футбол. Този път всички елитни клубове извадиха пари за нови попълнения. Бързата сметка сочи, че са похарчени близо 16 млн. лв., което е сериозна сума за родните стандарти. С подобни пари могат да се издържат няколко клуба в елитното ни първенство.

Шампион е новото ръководство на ЦСКА

На "Армията" бяха активни до последната минута, а и след това. Последен в ЦСКА пристигна белгийският нападател Аарон Исека (26 г.), играл за последно в ОФИ (Крит), а иначе е бил в Андерлехт, Марсилия, Тулуза, Мец и др. По информация на гръцки медии, българският клуб е платил за Исека над 1 млн. евро. ЦСКА купи от Ботев Пд и камерунеца Джеймс Ето'о (23 г.). Сделката е също за 1 млн. евро. Халфът има 102 мача, 3 гола и 7 асистенции за пловдивчани от лятото на 2021 г. Преди е играл в Нант и Булон.
В Косово твърдят, че за лявото крило Зюмюр Бютучи (27 г.) са платени 350 000 евро. Той идва от Анталияспор, но е бил и в Олимпиакос, РБ Залцбург и др. Атакуващият футболист е вторият косовски национал, който пристигна в тима това лято след централния защитник Лумбард Делова (25 г.). Левият бек Мика Пинто идва като свободен агент от Витес. В Нидерландия е играл още за Спарта Ротердам и Фортуна Ситард. Иначе е национал на Люксембург. Преди него "червените" привлякоха нападателя Годуин Коялипу (24 г.), който пристигна от Беверен. Националът на Централноафриканската република (ЦАР) стана голмайстор на втора дивизия в Белгия през миналия сезон с 16 попадения.
От българските играчи в ЦСКА пристигнаха синът на Илиан Илиев, който носи същото име, юношеският национал Йоан Борносузов и атакуващият халф Иван Тасев (22 г.) от Пирин. За резерва на вратаря Густаво Бусато бе взет Иван Дюлгеров (досега в Черно море).
От клуба си тръгнаха Юрген Матей, Мено Кох, Енес Махмутович, Фернандо Каранга, Данило Асприля, Лазар Туфегджич, Димитър Евтимов и Симеон Александров. Всичко това се реализира от новите собственици, които имат сериозен хазартен бизнес.

В Левски заложиха на баланса

"Сините" продадоха четирима играчи за над 6 млн. евро, като 3,6 млн. от тях са за Хосе Кордоба от Норич. 1,5-те млн. евро от Фейенорд за Пламен Андреев не впечатляват толкова, колкото престижът на клуба, където стражът отива. Като се има предвид, че и Рикардиньо, който стигна тавана си, бе продаден на Виктория Пилзен за 1,2 млн. евро, това може би е най-позитивният изходящ прозорец за "сините" през този век.
На "Герена" пристигнаха Кристиан Макун (24 г.), френският нападател Мустафа Сангаре (25 г.) и нигерийският халф Клеман Икена (21 г.) от хърватския Дубрава. Преди това "сините" привлякоха нападателя Александър Колев (31 г.). Той бе взет по искане на новия треньор Станислав Генчев, с когото досега бяха заедно в Крумовград. Колев стана голмайстор на Първа лига за изминалия сезон с 15 попадения. Левски взе и двама крайни защитници. Португалският десен бек Алдаир Невеш Пауло Фаустино (24 г.) подписа за 3 г. Той пристигна като свободен агент от испанския Понферадина. Купен бе и бразилецът Майкон (22 г., ляв бек) от Нова Игуасу. Изпъдени бяха уругваецът Хоакин Фернандес и мароканецът Билал Бари. За петима от новите футболисти "сините" платиха трансферни суми - невиждано от времето на Майкъл Чорни.

Лудогорец пак пръсна сериозни пари

В Разград за близо 1,5 млн. евро пристигна Едвин Куртулуш, а неубедителният Ноа Сонко Сундберг бе пратен под наем. Дерой Дуарте трябва да замени напусналия дефанзивен халф Клод Гонсалвеш, а на мястото на друг разочаровал - Симон Слуга, под рамката на вратата бе взет Хендрик Бонман (Гер). Под наем бяха привлечени Ерик Маркус (20 г., от Вашку да Гама) и българският национал Георги Русев (26 г., от Сион).
Преди Русев в Лудогорец дойде офанзивният халф Агибу Камара, който бе собственост на гръцкия гранд Олимпиакос, а играеше като преотстъпен в Атромитос. Камара (24 г., 167 см) е роден в Гвинея и е национал на страната си (30 мача, 6 гола). Юноша е на френския Лил. "Орлите" платиха над 1 млн. евро за него.

Първенец по легионери е Берое

"Заралии" вече разполагат с 21 чужденци, за цвят имат четирима българи. Под Аязмото взимат предимно испаноговорящи, откакто Ернан Банато е собственик. Аржентинецът има мениджърска агенция и използва Берое, за да изгражда играчи и след това да ги продава. Треньор е сънародникът му Хосе Луис Ачиари. В клуба има осем аржентинци и четирима испанци. "Заралии" продадоха голямата си звезда Себастиан Вия на аржентинския Индепендиенте (Ривадавия). Клубът ще получи поне $2 млн.

Солидни приходи за Ботев Пд

"Канарите" продадоха шестима. За Джеймс Ето'о ЦСКА плати 1 млн. евро. За хърватския нападател Мартин Секулич (25 г.) клубът взима 150 000 евро от руския Урал. Младият защитник Димитър Папазов (17 г.) бе продаден на италианския Болоня, по неофициална информация за 400 000 евро. Нигерийското крило Уме Емануел (19 г.) премина в швейцарския Цюрих и подписа договор до юни 2029 г. Детайли по сделката не са обявени. 17-годишният вратар Стефан Смъркалев бе продаден на Вердер. "Бременските музиканти" ще дадат 500 000 евро за българина, който сега ще играе за тима до 19 г. Ботев продаде и босненския вратар Хидайет Ханкич на руския Ростов за 100 000 евро.
"Жълто-черните" си прибраха национала Никола Илиев (20 г.) от Интер с постоянен трансфер. Пловдивчани продадоха атакуващия халф на италианския гранд през септември 2020 г. за 500 000 евро. Там той стана шампион на Италия с тима до 19 г. В началото на т.г. Интер го преотстъпи на ЦСКА 1948, за който изигра 26 мача и вкара 2 гола.
Ботев взе камерунския нападател Вини Трибуле, който от края на 2022 г. насам записа 48 мача и 12 гола за Берое. Преди това носителят на Купата на България подписа с левия бек Андрей Йорданов (22 г.), който от март е в разширения списък на селекционера на националния отбор Илиан Илиев. Ботев осигури и бившия нигерийски национал Антъни Уджа (33 г.), който има 7 мача за страната си.

ЦСКА 1948 също с елитни попадения

"Червените" осъществиха две добри сделки. Те продадоха централния защитник Росен Божинов (19 г.) на шампиона на Белгия за 2023 г. Роял Антверп, а крилото Педриньо (27 г.) - на турския елитен Коняспор. Сумите по сделките не бяха обявени. ЦСКА 1948 взе и доста чужденци - Риад Белхадж (Алжир), Дуду Хатамото, Джонатан Перейра, Октавио и Касиано Бузон (Браз), Кайру Амустафа (Нигер), Стефан Ристовски и Марио Илиевски (РСМ) и Карло Томашец (Хърв).
Новите българи в състава са изгоненият от ЦСКА Симеон Александров, Асен Георгиев и вратарят Алекс Божев. Юношеският национал е смятан за един от най-големите таланти на поста. Междувременно ЦСКА 1948 се раздели с вратарите Даниел Наумов, Генадий Ганев, както и с Валентин Йосков, Антонио Вутов, албанския защитник Ерденис Гурища и бразилеца Джонатан. На работа в клуба за главен скаут бе привлечен синът на Петър Хубчев - Валери. Неговата съпруга Християна е дъщеря на бившия ни национал Илия Груев.

БСП не се хвана в капана на Борисов

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 174

Общините скочиха срещу такса смет, отлагат реформата с 1 година

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 174

Румен Радев ще посети Виетнам до края на годината

автор:Таня Глухчева

visibility 402

/ брой: 174

България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 174

БАБХ проверява спешно столове и бюфети в училищата

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 174

Търговският дефицит расте с близо една трета към края

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 174

Производството на ток у нас намалява

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 174

Скопие ще преговаря, но като член на ЕС

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 174

Няма нужда от търговска война

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 174

Лондон свива помощите за горива през зимата

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 174

Накратко

автор:Дума

visibility 1127

/ брой: 174

Комедиантът

автор:Александър Симов

visibility 1020

/ брой: 174

Геноцид

автор:Барбара Пейчинова

visibility 1190

/ брой: 174

Има ли шанс Харис?

автор:Таня Глухчева

visibility 796

/ брой: 174

Съдебната реформа – абсолютно безпредметен израз

visibility 375

/ брой: 174

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ