12 Юли 2024петък13:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Държавата не може да се справи с употребата на райски газ

/ брой: 131

автор:Дума

visibility 221

Министерствата на здравеопазването и на вътрешните работи не могат да се справят с разпространението и употребата на райския газ, стана ясно от изслушването на двамата министри в парламента.
Министерството на здравеопазването тепърва обмисля какви са възможностите в законодателството, за да се създаде списък на опасни за здравето вещества, какъвто съществува в някои държави в Европейския съюз, за да се ограничи разпространението и употребата на райски газ само до допустимите от закона цели и да повишим ефективността на контрола. Това заяви служебният министър на здравеопазването Галя Кондева по време на изслушване в парламента във връзка с употребата на диазотен оксид (райски газ) от непълнолетни. По темата беше изслушан и служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.
Кондева обясни, че райският газ не отговаря на критерия за възникване на зависимост и не може да бъде класифициран като наркотично вещество и тъй като има приложение в хранително-вкусовата промишленост, има възможност да се внесат огромни количества. Това позволявало свободната продажба в търговски обекти и употребата в закрити обществени места. Според министърката трудности за осъществяване на ефективен контрол създава и липсата на регулация по отношение на притежанието на райски газ. Трудно се установявало веществото в различни контейнери и опаковки, които не са етикетирани съобразно изискванията.
От въвеждането на забрана за продажба на диазотен оксид (райски газ) за непълнолетни и употребата му в закрити обществени места през август 2022 г. досега са извършени 23 873 проверки. Издадени са 32 акта за установяване на административни нарушения и 118 предписания.
От началото на 2024 г. са извършени 1789 специализирани полицейски операции и са проверени над 9000 заведения във връзка с разпространението на райски газ, докладва министър Калин Стоянов. За първите шест месеца на 2024 г. са регистрирани общо 3346 престъпления, свързани с наркотици и упойващи вещества. От тях разкритите престъпления са 2220, от които 237 са извършени от непълнолетни, отчете Стоянов.
По време на изслушването Корнелия Нинова от "БСП за България" обяви, че депутати от парламентарната група са внесли предложение Народното събрание да приеме решение, с което да възложи на Министерския съвет включването на диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 166

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 183

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 189

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ