07 Октомври 2024понеделник15:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БТА

Властта обмисля по-високи данъци

Пенсиите може на практика да бъдат замразени

/ брой: 190

автор:Дума

visibility 439

Необходим е дебат с партиите, синдикатите и работодателите кои данъци или осигуровки да бъдат увеличени, така че бюджетът за 2025 г. да бъде с дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт на страната (БВП), каквото е изискването за влизане в Еврозоната. Това съобщи на пресконференция министърът на финансите Людмила Петкова, която представи анализ за тенденциите във финансовите сметки на държавата през последните три години.
При сега действащите закони за следващата година очакванията са приходите в държавната хазна да нараснат с 6,2 млрд. лв., или с 7,7%. Същевременно очакваният ръст на разходите е с 18,1 млрд. лв., или с 18,2%. Това означава, че дефицитът в хазната ще бъде 8-9%. Допълнително необходимите разходи за заплати в администрацията са 4,4 млрд. лв., за издръжка на администрацията – 2,5 млрд. лв., а за социални плащания и здравеопазване, където влизат и пенсиите - 5,4 млрд. лв. 46,9% от разходите трябва да бъдат за заплати и пенсии, стана ясно от думите на Людмила Петкова.
На проведения Консултативен съвет за национална сигурност е поставен въпросът за увеличение на разходите за отбрана и сигурност до 2,5% от БВП, съобщи финансовият министър. На заседанието служебният премиер Димитър Главчев е поставил въпроса с партиите да бъдат обсъдени възможните мерки, за да бъдат намерени най-добрите решения. Целта е да се набележат приходни и разходни мерки, обясни Людмила Петкова. Винаги има решение, варианти има всякакви, заяви тя.
От Министерството на финансите са направили анализ какъв ще бъде ефектът за бюджета от мерки за повишаване на приходите и намаляване на разходите. От НОИ вече представиха анализ с варианти за намаляване на дефицита в бюджета за държавното обществено осигуряване. Те са постепенно вдигане на осигурителните вноски с 5% или ежегодно вдигане на пенсиите само с ръста на инфлацията, вместо с 50% от инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход. Това означава по-малки увеличения на пенсиите през годините. При официална, а нереална, инфлация до 3%, към която се стреми правителството, за да угоди на Брюксел, пенсиите ще бъдат на практика замразени.
По закон бюджетът за следващата година трябва да бъде внесен в парламента до 31 октомври. От думите на финансовия министър се разбра, че към момента служебното правителство няма готовност да предложи рамка на финансовия план, а тепърва започват консултации с партиите в парламента, които са в предизборна кампания, с работодателите и синдикатите по въпроса как да се подходи.
От данните, представени от Петкова, се разбра, че има сериозен проблем с разминаването между приходите и разходите за догодина. Тя обаче не пожела да спомене никакво точно число, за да не отправи погрешно послание към Брюксел, който внимателно следи дали България ще влезе в тавана на дефицита от 3%, необходим за Еврозоната. Петкова дори се зарече, че реалният дефицит в бюджета догодина със сигурност ще е до 3%, но на този етап тя не може да каже как ще стане това.
На директен въпрос за точното число на дефицита според анализа, Петкова на няколко пъти подчерта, че няма да отговаря, защото "това не е бюджетът". По думите й целта на направения анализ е да даде отправна точка на политиците да се постигне консенсус за мерките, които трябва да се вземат за свиването на дефицита. На база на собствените данни на Петкова излиза, че политиците трябва да решат как да намалят разходите и да вдигнат приходите, така че да свият дупката с около 11,5 - 12 млрд. лв.
Петкова не обяви нито една от приходните или разходните мерки, които тя смята да предложи на депутатите, за да гласуват бюджета. Финансовият министър успокои единствено, че решение винаги ще се намери, въпросът е дали ще е най-доброто.
До няколко седмици освен бюджета Петкова трябва да внесе и т. нар. средносрочен фискален структурен план за 2025 - 2028 г. в Брюксел.
Както е известно, предшественичката на Петкова Росица Велкова в началото на 2023 г. изнесе много тревожни данни, според които публичните финанси на България са пред сериозно предизвикателство и се очертава дефицит за годината от 6,9%, ако не се вземат мерки. Тогава самата Велкова предложи част от мерките - например въвеждане на еднократен данък върху свръхпечалбите от 33%, което й донесе унищожителни критики.

Властта обмисля по-високи данъци

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 190

Задава се пореден ремонт на VІ блок в АЕЦ "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 190

Съдът на ЕС спаси тировете от често връщане в България

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 190

Работим 17 години за собствено жилище

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 190

Бури и дъждове в Хърватия и Гърция

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 190

Мицкоски ни вини в предизборни игри

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 190

20% ДДС за частните училища на Острова

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 190

Накратко

автор:Дума

visibility 482

/ брой: 190

Пуснете алармата!

автор:Александър Симов

visibility 348

/ брой: 190

Защо тази партия

visibility 439

/ брой: 190

Опитайте да ми разкажете

автор:Мартин Карбовски

visibility 367

/ брой: 190

Даваме алтернатива на сегашната безпътица

автор:Барбара Пейчинова

visibility 406

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ