02 Октомври 2024сряда13:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

300 жени и 96 мъже са столетници в България

Нивото на трудова ангажираност на хората над 60 години у нас е по-високо от средното за ЕС, сочат данните на НОИ

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 276

300 жени и 96 мъже са навършилите 100 години у нас, сочат данните на НСИ. 1 731 039 българи са навършили 65 години.
Очакваната средна продължителност на живота в България през 2023-2024 година е 73,5 години. Спрямо предходния двегодишен период тя се е увеличила с 1,6 години.
Средната продължителност на живота при мъжете е 69,9 години, докато при жените е със 7,4 години по-висока – 77,3 години.
Според статистиката с увеличената пенсионна възраст в България нивото на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар е по-високо от средното за ЕС. През 2023 г. над 60 на сто от хората на възраст между 60 и 64 години у нас продължават да работят, което ни нарежда на 11 място от 27-те държави-членки. В тази възрастова група най-високо е нивото на ангажираност на трудовия пазар в Швеция – над 73 на сто при средно 53 на сто за ЕС. Най-ниско е в Люксембург – 23 на сто.
Наблюдава се устойчива тенденция към застаряване, като две трети от заетите са представители на по-възрастните поколения на работното място, според проучване на Българската стопанска камара. Ако темповете на застаряване на работната сила се запазят в следващите 20 години, броят на работещите на възраст над 55 г. ще достигне 48 на сто (почти всеки втори), е един от изводите от проучването.
Възрастовото разслоение в работната сила се откроява все по-отчетливо. На работното място се сблъскват четири поколения, които имат значителни различия в своите ценности, трудови нагласи и модели на поведение. Умението да се използват силните страни на всяко поколение в интерес на работата и да се трансформират различията в конкурентен корпоративен актив, носещ добавена стойност, е сериозно предизвикателство пред фирмените политики в управлението на хора, е сред изводите от проучването.
Изводи от други проучвания сочат, че хартиеното поколение на най-възрастните работници живее, за да работи. Иска сигурност на работното място, здравословни условия на труд. Мотивира се от ясни и стриктни правила, от морални ценности, от уважение и зачитане. Мотивация за възрастните работници е и да им осигурят възможност да предават знания и опит.
На фона на това, че все повече възрастни хора работят в България, анализите отчитат, че в страната липсва гарантиран достъп на възрастните хора до качествени, финансово достъпни здравни, социални и интегрирани здравно-социални услуги за дългосрочна грижа в общността и домашна среда.


Атанас Зафиров към възрастните хора:

Прекланяме се пред вашия достоен принос за България

С благодарност, почит и уважение ние се прекланяме пред вашия достоен принос в изграждането на новата българска държава и пред нестихващото ви желание да сте полезни за обществото. Това се казва в поздравителен адрес на председателя на "БСП–ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" Атанас Зафиров по повод Международния ден на възрастните хора. Той изразява и признателност за примера, който дават, и за несломимия дух, преминал през бурите на живота.
„Благодарим ви за всеотдайния ви труд, за възпитанието и родителската грижа, за да отгледате достойни хора! Вие сте нашият стожер, от вас черпим опит, мъдрост и съвети“, се казва в адреса.
Зафиров изтъква, че днес 406 000 българи вземат минималната пенсия за стаж и възраст от 523,04 лева, а други 407 000 пенсионери - под тази сума. На практика над 800 000 възрастни хора са принудени да се справят със средства, които не достигат за основните им нужди.
„БСП е единствената политическа сила в последните три десетилетия, за която грижата за възрастните хора и пенсионерите е свещена неотклонна кауза. Ще продължим битката си за осигуряване на по-високи доходи за пенсионерите чрез адекватно и справедливо осъвременяване на всички пенсии“, категоричен е Зафиров.
Според него социално справедливо е за един и същ осигурителен стаж,  за една и съща работа на едно работно място старите и новите пенсионери да получават равни пенсии. Той потвърждава ангажимента на левицата да се бори за приемането на Закон за закрила на възрастните хора.
„Съзнаваме своя дълг пред вас и няма да престанем да полагаме всички усилия за това дните ви да стават все по-добри, за да ви гарантираме активен, пълноценен и достоен живот! Скъпи приятели, на 1 октомври – Деня на възрастните хора, в знак на дълбоко уважение към вас, партията на трудовите хора ви обещава да продължи бъде силният и непоколебим защитник на два милиона български пенсионери. Бъдете здрави, все така активни и горди от постигнатото!“, завършва поздравителният адрес.

Въглищните централи трябва да работят

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 187

300 жени и 96 мъже са столетници в България

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 187

37 на сто от младите българи са зависими от алкохола

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 187

Израел навлезе в Южен Ливан

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 187

Безредици в Албания и Северна Македония

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 187

Асанж платил висока цена за свободата си

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 187

Накратко

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 187

Психодесните бесове

автор:Александър Симов

visibility 279

/ брой: 187

Държава в държавата

visibility 237

/ брой: 187

Настъплението на младите в киното

автор:Олга Маркова

visibility 217

/ брой: 187

ООН се дискредитира до невъзможност за спасение

visibility 206

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ