03 Юли 2024сряда06:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пенсиите намаляват с 28 лв.

Точковата система отпада от 1 януари, стаж за пенсия ще се откупува само накуп

/ брой: 285

автор:Аида Ованес

visibility 1753

10-процентната инфлация от началото на управлението на ГЕРБ до момента ще "изяде" неповишаваните около 30 месеца пенсии. В момента средната пенсия е 280 лв., 10% от нея са 28 лв. и средно по толкова те ще намалеят догодина, каза в кулоарите на парламента Корнелия Нинова от КБ. Тя пресметнала, че само 1 ден полет на премиерския хеликоптер струва колкото 50-левови коледни добавки за 125 пенсионери.
Мнозинството гласува два пъти против предложението на левицата дебатите в пленарна зала по време на второто четене на Кодекса за социално осигуряване да бъдат предавани по БНТ и БНР.
"Днес ще бъде узаконена огромна несправедливост. Всички ние ще бъдем заложници на политиката на правителството, която ще ни кара да работим до живот", категоричен бе Драгомир Стойнев, председател на социалната комисия в НС.
От догодина отпада точковата система за пенсиониране и влиза в сила задължително изискване за навършени 60 г. за жени и 63 г. за мъже и съответно осигурителен стаж 34 и 37 г. В същото време от 2012 г. започва поетапното увеличаване на възрастта за пенсиониране. Така мнозина ще трябва да "догонват" пенсия и да не успеят да се пенсионират, прогнозира опозицията. 
Народното събрание отмени възможността да се откупува недостигащ стаж за пенсиониране с разсрочено плащане. Хората, на които не достигат до 5 години стаж за пенсиониране, в случай че са навършили пенсионна възраст, ще могат да откупуват като плащат накуп. Ако човек трябва да откупи всичките 5 години, трябва да плати 4500-5000 лв., изчислиха от опозицията. А от Нова година тези пари ще са повече, защото осигурителната вноска се увеличава с 1,8%.
Безработицата нараства, а работодателите най-малко искат да наемат хора в предпенсионна възраст. Орязани са програмите на МТСП за субсидирана заетост на продължително безработни в предпенсионна възраст, припомниха от левицата. Няма свободни работни места за хора над 50-55 г., обричаме ги на невъзможност да се пенсионират, каза Емилия Масларова.
 Най-ощетени са висшистите, чието образование е 6-годишно, подчерта д-р Хасан Адемов от ДПС. От опозицията предложиха внасянето на въпросните осигуровки да става чрез ежемесечни удръжки от отпуснатата пенсия, определени в план за разсрочено плащане, но мнозинството упорито отказа. Някои депутати сякаш дори не осъзнаваха какво означава да се откупи стаж за пенсия: независимият Тодор Великов в опитите си да опонира на КБ и ДПС каза, че хората трябва дори да са доволни, че им се дава привилегия отсега да си платят и да откупят стаж за след години, когато ще навършат възраст за пенсия.
Ситуацията се нажежи, когато се стигна до текстовете, които предвиждат да се проведат конкурси за териториални директори на НОИ, назначени, макар и с конкурс, до 31 декември 2009 г. Опозицията прозря опит за политизиране, защото "назначенията след тази дата са от ГЕРБ", припомни Мая Манолова. Очевидно изнервена, управителката на НОИ Христина Митрева доста повиши тон, докато се кълнеше от трибуната, че е безпристрастна. Манолова й отговори, че трудно може да й се вярва, след като допреди месеци като социален зам.-министър е била глашатай на пенсионната политика на кабинета. Мнозинството въпреки всичко прие предложението си - предстоят конкурси за директори на териториални управления на НОИ, които са назначени до 31 декември м.г. Спечелилите ще заемат поста 6 години, при положение че управителят на НОИ се избира за 4.


За да получи обезщетение бъдеща майка, трябва да е работила най-малко 18 месеца вместо сегашните 12. От 60 на 30 календарни дни се съкращава срокът, за който се изплащат обезщетения за временна нетрудоспособност, настъпила след прекратяване на трудовия договор или осигуряването. Парите ще се дават за не повече от месец. В момента те се дават, ако заболяването е настъпило до 2 месеца след съкращаване на работника и парите се получават до 75 календарни дни.
Гласуването на КСО продължава и днес.


Дянков: Няма шанс за коледни добавки към пенсиите

Няма шанс за коледни добавки дори за възрастните хора с най-ниски доходи, обяви в Брюксел вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Според него това, че колегата му Тотю Младенов изразява надежди в тази посока пред вестници, се дължи на факта, че на него би му се искало да има пари за допълнителни плащания, но случаят не е такъв.

Тръгват данъчни хайки по курортите на морето

автор:Дума

visibility 771

/ брой: 123

Всяка шеста фирма у нас е без дейност

автор:Дума

visibility 793

/ брой: 123

Новите ваучери за храна вече са електронни

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 123

Френските леви втори на вота

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 123

Зеленски допусна преговори с Русия само с посредник

автор:Дума

visibility 828

/ брой: 123

Сърбия и Китай в режим на свободна търговия

автор:Дума

visibility 783

/ брой: 123

Накратко

автор:Дума

visibility 737

/ брой: 123

Френската изненада

автор:Александър Симов

visibility 871

/ брой: 123

И климатът раздели Европа*

visibility 948

/ брой: 123

Българската корозия

автор:Мартин Карбовски

visibility 794

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ