23 Август 2024петък14:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Над 8 млн. нови банкноти в обращение за 3 месеца

/ брой: 161

автор:Дума

visibility 496

590,6 млн. левови банкноти и 3,28 млрд. монети са в обращение на пазара в средата на годината, предаде
news.bg. Тези обеми е добре да се знаят, за да сме наясно, ако влезем някога в еврозоната, какво количество парични знаци трябва да бъдат абсорбирани. При това в буквалния смисъл на думата. А изваждането от обращение, складирането и унищожаването на книжни и метални парични знаци е дълъг, сложен и изключително скъп процес.
Например, символите и знаците на монетите трябва да бъдат заличени и след това те да бъдат дадени за претопяване. А производствени мощности, които могат да претопят въпросните милиарди монети, у нас няма. Най-близките са в Турция.
Банкнотите пък трябва да бъдат нарязани на ленти, след това тази маса да бъде пресована и изгорена в специални съоръжения, които абсорбират отровните химикали, отделящи се при разпада на специалните оцветители, ползвани при отпечатването на купюрите.
От данните на БНБ за второто тримесечие на 2024 г. може да се изведе още един интересен факт - броят на банкнотите и монетите в обращение расте. За три месеца банкнотите се са се увеличили с над 8 млн. броя, а за една година - с 22,5 млн. При това водещи в ръста са банкнотите от най-високия номинал - от 100 лева. За тримесечието количеството монети се е увеличило с 31,7 млн. броя, а за година - със 161 млн. броя.
Основната банкнота на пазара продължава да е петдесетолевката. Тя заема 41% от общия брой на всички банкноти и монети в обращение, въпреки че за второто тримесечие на годината нейният дял се свива, докато на годишна база расте. На второ място са столевките, следвани от 20-левовите банкноти.

НАП подсеща за пропуски в декларациите

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 161

Над 8 млн. нови банкноти в обращение за 3 месеца

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 161

Газохранилищата на Европа запълнени на 90% предсрочно

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 161

Британското МВР с нови мерки за нелегалната миграция

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 161

Бум на домашното насилие в Испания

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 161

САЩ налагат нови санкции на Венецуела

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 161

Много баби, хилаво дете

автор:Мая Йовановска

visibility 242

/ брой: 161

Крайно време

автор:Владимир Николов

visibility 227

/ брой: 161

Едно време

/ брой: 161

Десният трезвеник и БСП

автор:Александър Симов

visibility 259

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ