14 Юли 2024неделя07:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка Балет "Арабеск"

"Тъй рече Заратустра" в нова редакция

Вековечните човешки стремления, жажди и лутания пресъздават Мила Искренова и Балет "Арабеск" по непреходната творба на Ницше

/ брой: 22

автор:Дума

visibility 1643

Балет "Арабеск" представя на 8 февруари на сцената на Музикалния театър нова, разширена редакция на спектакъла "Тъй рече Заратустра" по едноименната музикална поема на Рихард Щраус (премиера 2011 г.), с встъпителна част, изградена изцяло върху текст на Ницше, даващ непреходен философски поглед към динамичната ни съвременност.
"Тъй рече Заратустра" би могло да бъде квалифицирано като представление, което през годините не избледнява, защото засяга вековечните човешки стремления, жажди и лутания. Хаосът и борбата за надмощие винаги ще бъдат неизменен спътник в живота на хората, а те винаги ще се опитват да ги преодолеят. Да преодолеят себе си, защото са останали сами. Без Бог.
Светът днес е свят на динамично противопоставящи се сили и полюсни състояния - изобилие и мизерия, свръхтехнологии и примитивизъм, войни и алтруизъм, висока и масова култура. Човекът стои изправен срещу собствения си избор в едно огромно поле, в което мерят сили миналото и бъдещето.
С тези въпроси хореографката Мила Искренова влиза в диалог с гениалното произведение на Фридрих Ницше - философа, без когото не бихме могли да си представим развитието не само на изкуството, но и на цялостната философска мисъл през миналия век.
Сценографското решение на Нина Пашова се определя от принципа на контраста между светлината и мрака. Сцените ще се разгръщат в дълбочина от аванс сцената към дъното като стъпала, през които преминава странстващият и търсещ човешки дух, който преодолява различни препятствия и предизвикателства, за да достигне и да се слее със светлината.
Мултимедията в спектакъла е на Никола Налбантов, участват Андрея Дякова, Бенедета Граси, Виктория Петрова, Даниела Иванова,   Елизабет Якимова, Константина Ханджиева, Таня Кацарова, Теодора Друмева, Яна Николова, Асен Наков, Васил Дипчиков, Валери Миленков, Дженаро Дезидерио, Ервин Есен, Лоренцо Алба, Стефан Вучов, Светослав Серопян, Светлозар Тинев.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ