14 Август 2024сряда21:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Няма да спират веднага от движение колите с вредни газове

Собствениците им ще получат повече време за отстраняване на проблема

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 123

Министерство на транспорта предлага автомобили, които не са преминали годишните технически прегледи (ГТП) заради завишени показатели на вредни емисии, да не бъдат спирани веднага от движение. С промени в ресорната Наредба Н-32 се предлага и по-дълъг срок за отстраняване на неизправностите.
Промените не са новост. Служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков ги обяви още миналата седмица. Те бяха инициирани заради множеството сигнали на шофьори, че изискванията за изгорени газове са твърде завишени и дори нови коли не успяват да преминат прегледите. Проблемите костваха и поста на изпълнителния директор на ИААА Борислав Муеров, който бе заменен от Дамян Войновски.
Заради цялата ситуация Гвоздейков със своя заповед сформира работна група, която преразгледа текстовете на Наредба Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, въпреки че самият той твърди, че хаос няма.
Заключението е, че неизправностите, свързани с емисиите на отработените газове не засягат пряко пътната безопасност. До момента тези неизправности бяха квалифицирани като „опасни“ и превозните средства се спираха от движение.
С промените в Наредба Н-32 се предлага неизправностите по отношение на емисиите в отработените газове от МПС да се класифицират като „значителни“. В този случай на собствениците на превозни средства се дава срок за отстраняването им, след което отново преминават технически преглед. Друга промяна предвижда срокът за отстраняване от 14 дни да стане на 30 дни.
Отсрочката обаче не означава, че може да си карате по обичайния начин. Тя е да поправите каквото е необходимо по автомобила, а не да препускате с него до морето, на село или на екскурзия в чужбина. Ако ви спрат полицаи и нямате валиден технически преглед, ще получите глоба, а с издаване на наказателно постановление ще загубите и контролни точки.
Има и друг капан, за който някои шофьори дори не подозират, а държавните органи не предупреждават. Без валиден годишен технически преглед застраховките за колата "горят". Ако си карате автомобила без валиден ГТП и стане пътен инцидент, застрахователят има право да откаже изплащане на обезщетение по застраховка "Каско" - тъй като сте управлявали технически неизправен автомобил. Това важи с особена сила в случаите, когато вината е ваша, обясняват вещи по темата. Всички застрахователи по "Каско" включват специална клауза, че покритието на полицата не важи, ако МПС-то е технически неизправно - а по смисъла на наредбата то е такова, ако няма валиден документ за преминат технически преглед.
Застрахователят може да откаже да изплати и обезщетение по застраховка "Гражданска отговорност" на понеслите вреди лица или да предяви регресен иск към вас, в случай че автомобилът ви е бил без валидно удостоверение за технически преглед, предупреждават експерти.
Така че шофьорите да не се подвеждат по обещаните промени в наредбата - правилата си остават, независимо дали колата е "сериозно неизправна" или "опасно неизправна". Това е новата "категоризация" на министър Гвоздейков, според която колите с димящи ауспуси са по-малко опасни от МПС-та с лоши спирачки или "хлабаво кормило" примерно.
От 12 август тече едномесечен срок за обществено обсъждане на проекта за промени в наредбата. С други думи, становища и предложения ще се събират до 11 септември.

Хората на Кьовеши влязоха в "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 154

Нивите поскъпнаха повече от два пъти за 7 години

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 154

Митниците монтират суперскенери по границата

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 154

Българският износ изостава с 6% на полугодието

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 154

Банди вилнеят в Дания и Швеция

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 154

Потушени са повечето пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 154

Нов руски командващ за Курска област

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 154

Накратко

автор:Дума

visibility 1581

/ брой: 154

Лявото обединение и неговите душмани

автор:Александър Симов

visibility 583

/ брой: 154

Вакханален танц

автор:

visibility 905

/ брой: 154

Бойното кръщение на военноморския ни флот

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 154

Що е ляво и има ли то почва у нас?

visibility 521

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ