14 Юли 2024неделя02:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пенсионирани учители завеждат дела за неизплатени заплати

Преподаватели не могат да получат увеличенията към възнагражденията си със задна дата

/ брой: 207

автор:Дума

visibility 536

Пенсионираните през тази година учители, на които е отказано да получават увеличените си със задна дата от 1 януари заплати, да заведат дела, съветват синдикати. Оказва се, че стотици пенсионирани преподаватели, както и работещи в образователната система, които са я напуснали по други причини, не са получили тези увеличения.
Засегнати пенсионирани учители са подали заявления за получаване на разликата в увеличените работни заплати до момента на пенсионирането си. Подготвили са и колективен иск.
Според синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" те могат да претендират за тези суми от директорите на училищата, в които са работили. На места директорите са изплатили увеличението, но други не знаят как да действат.
От страна на МОН се посочва, че по силата на анекса към колективния трудов договор от 10 август тази година, с който заплатите бяха увеличени от 1 януари, основанието за увеличение на работната заплата възниква на 10 август и няма правна възможност лицата с прекратени преди тази дата трудови правоотношения да получат разликата в работните им заплати със задна дата. Увеличението според МОН засяга само работещите към момента на подписване на анекса.
Според Синдиката на българските учители към КНСБ обаче МОН разглежда едностранно законодателната уредба. Оттам цитират Закона за задълженията и договорите, според който в рамките на три години човек може да търси изплащането на работни заплати за времето, в което е работил и те не са му били платени.
"Призовахме всички потърпевши да подадат заявление до директора да им бъде изплатено това, което са си изработили добросъвестно. Ако директорът не отговори, или отговори, че не може, да си заведат иск. Директорите ще загубят - освен работните заплати, трябва да платят и разходите по делото, и лихвите," коментират от КНСБ. Синдикалистите допълват, че могат да се завеждат както индивидуални, така и колективни искове, а юристите на КНСБ ще оказват съдействие.
Казусът засяга около 1200 учители, а на човек се падат по около 270 лева на месец.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ