13 Юли 2024събота20:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандал:

Организаторът на дискусията за перки в морето се скри

Еколози, рибари, хотелиери и ресторантьори бяха единодушни, че ако това се разреши, бизнесът загива

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 2945

Със скандал започна публичната дискусия за ветрогенераторите в Черно море. На 25 януари в Народното събрание мина на първо четене проектът на нов закон, който урежда изграждането на вятърни централи в акваторията на Черно море.
Същевременно вчера се проведе кръглата маса по темата, организирана по идея на вносителя на законопроекта Ивайло Мирчев от "Демократична България". Той обаче буквално се скри и не се появи на срещата. Като неин модератор застана колегата му Александър Симидчиев.
Депутатът от "БСП за България" и един от основните критици на предложения законопроект Борислав Гуцанов заяви, че отсъствието на основния вносител Мирчев е чисто неуважение към представители на рибарските организации, "Грийнпийс България", туристическия бранш, енергийни експерти и въобще всички, които дойдоха на дискусията.
Известно време след началото на кръглата маса в залата се появи Делян Добрев, който е съвносител на закона.
"Докато не видим всичките ви становища, няма да го гледаме на второ четене този закон", каза председателят на енергийната комисия, опитвайки се да успокои страстите.
Той призова присъстващите заинтересовани страни да изразят писмено своите мнения.
Еколози, хотелиери, рибари, ресторантьори - всички бяха единодушни, че не трябва да се разрешава да има перки в морето, иначе българският бизнес ще замре.
"Още през 1998 г. има поръчано проучване за перки, чиито изводи са първо, че се променя посоката на вятъра, климата, изменят се растенията, които растат и се появяват нови, изчезват насекоми, появяват се други и съм много изненадан, че в лицето на парламента виждаме хора, които трябва да вземат решения полезни за народа, а изобщо не са опират на науката", коментира хотелиерът Атанас Карагеоргиев.
По думите му вятърните перки няма как да бъдат инсталирани навътре, защото Черно море е дълбоко.
"Обричате бранша на гибел. Затова ли ще строим перки? Само и само да сме в угода на чуждия бизнес, на чуждите инвеститори. Тук става въпрос за лобистки интереси", заяви Карагеоргиев.
"Как ви се вижда да стоиш на плажа и срещу теб да се върти перка. Ако колегите ви са си купили къщи в Гърция, някои българите не са", обърна се към модератора депутатът Борислав Гуцанов.  
По думите му няма по-скъпа инвестиция от тази, която обрича туризма и рибарството.
"Поставяте на изпитание екологията, нямате нито един разчет. Този закон трябва да се оттегли, не да се променя. Той е срамен и опасен", категоричен е Гуцанов.
Ирина Матева от Българското дружество за защита на птиците потвърди, че перките ще бъдат пагубни за птиците, които прелитат над морето. Освен това тя каза, че се занимава с ВЕИ от 20 години. Опитът й е показал, че  изграждането на перки в морска среда е много скъпо инвестиция.
"Има проучване по отношение на вятърната енергия в морска среда, правен от международен екип и при анализа се установява, че българското Черноморие не е подходящо за изграждане на офшорни вятърни генератори", обясни Матева.
"Искаме да бъде оттеглен този закон, нарушава се екологично равновесие в морето", заяви рибарят Емил Милев.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ