14 Юли 2024неделя00:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нов тип телефонни измами: "Обаждаме се от БНБ, от ваше име е изтеглен кредит"

Експерти по киберсигурност съветват за какво да внимаваме

автор:Дума

visibility 496

В разгара на летния сезон все повече зачестяват нов тип телефонни измами, които целят бърз и лесен достъп до данните на банковите ни карти.

Пазаруване онлайн, купуване на евтини самолетни билети или желаният бански за плажа. В разгара на летния сезон все повече хакери си осигуряават лесен достъп до личните ни данни, а все по-често и дори телефонния ни номер. Преди няколко дни Петя Александрова получава подобно обаждане и без да очаква, се оказва в капана на нов тип телефонна измама.

"Отсреща беше мъж, който се представи за служител на БНБ - от служба за сигурност към БНБ, който беше изключително загрижен за това, че от мое име е изтеглен кредит от една от големите банки в Бургас – чрез пълномощно“, разказва Петя.

"Отначало ми беше странно, защото не бях чувала, че съществуват такива служби. И дори и да има, никога не е протичал разговор с такива служби по телефона. Когато и да е имало такъв случай, винаги са ме викали на място“, обясни още тя.

"Той беше доста загрижен, доста напорист, аз няколко пъти го прекъснах. След няколко прекъсвания от моя страна, настъпи пълно объркване при него и започна да нервничи, да пелтечи, след това пролича един лек чужд акцент. След като прекъсна разговора, по най-бързия начин подадох сигнал на телефон 112, проверих в банковата институция, в полиция. След това се свързах с ГДБОП и с "Киберсигурност“, разказа още потърпевшата жена.

Експертите по киберсигурност са категорични, че банковите измами вече не са предимно насочени към бизнеса, а все по-често и към физически лица.

"Целта е да се взема лична информация. От хората, които са атакувани през стандартните канали, искат да разберат на колко години са, имат ли роднини, дали са сами и с колко пари разполагат – затова питат колко пари имате в сметката. Интересуват се от номера на кредитната ви карта, от кода, който е на гърба. След това ви подхлъзват да изпратите и двуфакторната си идентификация – това, което идва чрез SMS", коментира Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

"Колкото повече знаят за вас преди и колкото повече научат по време на атаката, толкова по-бързо ще реагират. Един опит за измама не е еднократен акт. Ако се опитват да ви хакнат някъде, той най-вероятно сте хакнати и по други канали“, посочва още експертът.

От дирекция "Киберсигурност" към ГДБОБ пък съветват при съмнения за измама, задължително да посетите фейсбук страницита им, където са описани конкретите стъпки, които трябва да предприемат потребителите, ако се съмняват, че са били жертва на телефонна измама.

"Не само в разгара на летния сезон. По принцип са широкоразпространени фишинг съобщенията от името на банкови институции“, посочва комисар Владимир Димитров.

Той съветва потребителите да не следват линкове и да не предоставят лични данни по телефона.

След като потребителите предоставят доброволно данните си, средствата им остават в онлайн средата, а хакерите си купуват криптовалути или скъпо дрехи от европейски сайтове, предава bTV.

 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ