14 Юли 2024неделя02:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нарастването на заплатите и потреблението се забавят

Има обществено недоволство от ниския стандарт на живот

/ брой: 11

автор:Дума

visibility 9493

Заплатите в България ще растат през 2024 г. с по-малък темп в сревнение с миналата година. Това е прогнозата на глобалната компания за застраховане на търговски кредити "Алианц трейд" (Allianz Trade). Очакванията на анализаторите а средният ръст на заплатите в България да достигне 9% тази година - съществено забавяне от отчетените 13,5% през 2023 г. Средногодишната инфлация пък ще се установи на нива от 4%, което е под отчетената за 2023 г. инфлацията от 9,5%.
Експертите очакват и съществено забавяне при потреблението - прогнозата е то да продължи да расте, но с едва 2% за 2024 г. спрямо 5,5% и 3,7% съответно през 2023 и 2022 г. Тогава те бяха и ключов фактор за ръста на българската икономика.
Причините за явлението тази година са както по-скромното увеличение на заплатите, така и очакванията за ръст на лихвите и по-неблагоприятните условия за финансиране.
Така основен фактор за икономическия ръст през 2024 г. се очаква да бъдат публичните разходи. При тях е прогнозиран ръст от 4% спрямо изминалата година. Експертите смятат още, че инвестиционната активност ще се възстанови през следващите две години благодарение на проектите по Плана за възстановяване и устойчивост на България. Прогнозира се за 2024 г. ръст на инвестициите с 4,2%.
Анализаторите очакват българският износ да се възстанови бавно и постепенно успоредно с раздвижването на експортните пазари. Предвиждането за 2024 г. е за ръст от 4,2%. Вносът обаче ще се възстановява по-убедително и така приносът на нетната търговия ще стане отрицателен. За сравнение, месец преди края на 2023 г. националната статистика отчита около 7% спад на износа.
Прогнозира се умерен растеж на българската икономика с около 2% ръст на БВП за 2024 г. и 2,5% за 2025 г.  
Сред основните проблеми пред българската икономика експертите за поредна посочват нерешените проблеми с корупцията и ефективността на съдебната система, нестабилността на правителството и общественото недоволство от стандарта на живот. Те обръщат внимание и на уязвимостта от външноикономически сътресения заради голямата експортна зависимост.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ