14 Юли 2024неделя06:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фармацевт:

Лекарите да слагат отметка в е-рецептата, че антибиотикът може да бъде заменен

/ брой: 201

автор:Дума

visibility 187

Лекари трябва изрично да посочват в предписанието на електронната рецепта, че изписаният от тях антибиотик може да бъде заменен с друг генерик. В електронната рецепта има специална отметка за това, и ако тя не е отбелязана, не може да се замени антибиотикът, изписан на пациента, ако в момента го няма в аптеката. За това настоя магистър фармацевтът Яна Узунова.
По думите й има лекари, които не знаят, че трябва да попълват електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет от 16 октомври, заради което били върнати пациенти. В други градове е имало случаи на спиране на тока в лекарския кабинет и пациентът е трябвало да чака, за да получи своята електронна рецепта.
Имало и казус с изписването на човешки антибиотици за домашните любимци, които не са с електронна рецепта.
Вчера стана ясно, че само за ден общият брой на издадените електронни "бели" рецепти през Националната здравноинформационна система надхвърли 13 хил, съобщиха от Информационно обслужване. Тези, издадени от специалисти по дентална медицина, пък са близо 700. От пускането на системата в експлоатация през декември 2020 г. до сега са изписани близо 40 млн. електронни рецепти, като едва 50 хил. от тях са "бели".
Повече от 1000 е-рецепти са генерирани и чрез мобилното приложение eRx. Чрез мобилното приложение медицинските лица могат да изписват електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ