15 Септември 2024неделя11:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка ДО Русе

"Евгений Онегин" открива фестивал в Стара Загора

Оперното и балетното изкуство събират почитатели в града на липите

/ брой: 227

автор:Дума

visibility 1809

Стара Загора става столицата на операта и балета от 23 ноември до 9 декември. Фестивалът се открива с два премиерни спектакъла на домакините с операта "Евгений Онегин" от Чайковски на 23 и 24 ноември. През 2023 г. светът отбелязва 200-годишнината от създаването на романа в стихове "Евгений Онегин" от Пушкин. Режисьор е Славчо Николов.
25 ноември е посветен на изкуството на именития баритон Стоян Попов и неговата 90-годишнина. Бургаската опера ще представи документална изложба, чиято авторка е дъщерята на Стоян Попов и дългогодишна редакторка в БНР Светлана Димитрова. Заедно с фотосите ще видим кадри от Златния фонд на БНТ и юбилеен албум.
Романтичната опера "Летящият холандец" от Вагнер ще може да гледаме на 26 ноември. Постановката на Вера Немирова във Варненската опера е адаптация на продукцията от 2017 г. в оперния театър на Магдебург, Германия.
Ансамбъл "Симфониета", със специалното участие на баса Ивайло Джуров, ще изпълни на 27 ноември композиции на Панчо Владигеров за театралните постановки на режисьора Макс Райнхард, чиято 150-годишнина е през 2023 г. Диригентът Милко Коларов, ученик на Владигеров, ще разкаже за своите срещи и многобройните уроци, които е научил от него. Във фоайето на операта от 17.30 ч. къщата музей "Панчо Владигеров" ще представи филма "Рапсодия Владигеров".
Концертът на участниците в майсторските класове на Веселина Кацарова и Калуди Калудов е на 29 ноември.
Балетна вечер с Пловдивската опера предстои на 30 ноември. Хореографът Раду Поклитару, основател и главен балетмайстор на Академичния театър за модерен балет в Киев, поставя "Дългата коледна вечеря" - балет-размисъл за преходността на живота.
2 декември е ден за творческа равносметка на сопраното Мария Клинчева, по случай нейната 80-а годишнина. Оперната прима ще бъде представена от Миглена Стойчева, заедно с кадри от Златния фонд на БНТ.
50 години след първата легендарна постановка в своята история, Русенската опера отново ще играе на 5 декември "Лето 893" от Парашкев Хаджиев, посветена на 1130-годишнината от покръстването на българския народ. Режисьор е Пламен Бейков.
"Валкюра" от Вагнер на Софийската опера и балет ще постави на 9 декември финала на фестивала и началото на честванията, посветени на създаването на знаменития оперен цикъл "Пръстенът на нибелунга".
Сред съпътстващите събития е изложбата с живопис, озаглавена "Цветни миниатюри", на концертмайстора на Държавната опера в Стара Загора Паулина Захариева продължава традицията фестивалът да представя утвърдени музиканти в непозната светлина за широката публика. През последните две години свои изложби представиха тенорът Калуди Калудов и цигуларят Мичо Димитров.
Фестивалът на оперното и балетното изкуство е основан през 1967 г. и се организира от Държавната опера в Стара Загора с подкрепата на Община Стара Загора.
Петдесет и третото издание на фестивала се осъществява и със съдействието на Националния фонд "Култура" - Програма за възстановяване на държавните, регионални и общински културни институти, Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации и Програма "Мобилност". 

БНБ налага ограничения за жилищните кредити

автор:Дума

visibility 1213

/ брой: 175

Пак отложиха новото изчисление на такса смет

автор:Дума

visibility 1244

/ брой: 175

Забраняват на колекторските фирми да тормозят длъжници

автор:Дума

visibility 953

/ брой: 175

Пентагонът въоръжава България с ракети

автор:Дума

visibility 1329

/ брой: 175

Напрежение в Германия заради мигрантите

автор:Дума

visibility 1193

/ брой: 175

Русия ограничава износа на уран

автор:Дума

visibility 1242

/ брой: 175

Почина бившият президент на Перу Алберто Фухимори

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 175

Есента на Визионера

автор:Александър Симов

visibility 1878

/ брой: 175

Саботаж на доброто

автор:Юлия Кулинска

visibility 1971

/ брой: 175

Зубрачът Главчев

автор:Юри Михалков

visibility 1814

/ брой: 175

ПП-ДБ-СС взривиха всичко, до което се докоснаха в София

автор:Дума

visibility 1190

/ брой: 175

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ