15 Септември 2024неделя15:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП иска извънредно заседание на НС заради протестите

Миньори и енергетици с шест искания, четвърти ден продължиха блокадите по пътищата в страната

/ брой: 190

автор:Дума

visibility 449

БСП внесе до председателя на Народното събрание Росен Желязков писмо с искане за свикване на извънредно заседание на парламента. Решението бе обявено от лидера на БСП Корнелия Нинова във връзка с продължаващите четвърти ден протести на енергетици и миньори в страната.
От левицата искат днес или утре Желязков да свика извънредното заседание, на което да бъде обсъдено предложението на опозицията от петък. То бе парламентът да възложи на Министерския съвет да отмени решението си за изпращането на териториалните планове за справедлив преход, да поиска едномесечна отсрочка от Европейската комисия, през който да се разговаря със синдикати, работници, парламентарно представени партии, за да се намери най-доброто решение. Според Нинова ситуацията с протестите на енергетиците се влошава, натяга се допълнително напрежение. "Борисов отново в типичен стил, стоейки отстрани, така малко правейки се на "умряла лисица", дава съвети и критикува ПП-ДБ, но нека не забравяме, че проблемът започна от неговото управление и че в момента ГЕРБ държат ключа за решаването на тази криза", коментира тя. Ако ГЕРБ и Борисов са с чисти намерения да решат кризата и да спасят българската енергетика, да подкрепят с гласовете си нашето предложение от петък, добави Нинова.
"Всичко зависи от гласовете на ГЕРБ. Росен Желязков е от ГЕРБ. Ако наистина са добронамерени, Росен Желязков да свика парламента и да вземем това решение с гласовете на ГЕРБ", категорична бе Нинова. Според нея в момента отново правят същото, както и досега - някъде по кабинети, по манастирски килии договарят на тъмно коя фирма колко повече от парите от Плана да вземе.
"Изходът е институционален, незадкулисен, прозрачен и пред всички български граждани - свикване на Народното събрание, където да се обсъди предложението на „БСП за България”, което и съвпада с исканията на протестиращите. Да се види кой кой е чрез гласуване.  Ако ГЕРБ подкрепят, значи наистина са загрижени. Ако не подкрепят, то лъсва цялата истина: че и причината за протестите е у тях, и не искат да намерят решението", заяви още Нинова.
Шест са исканията на протестиращите миньори и енергетици, съобщиха междувременно от КТ "Подкрепа". Първото е за осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи, като критична инфраструктура на енергийната система за страната. Друго искане е за незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 и 12 януари 2023 г. Протестиращите искат и веднага да се започне изработване на енергийна стратегия до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.
Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност е друго искане. Настоява се още за прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в териториалните планове (ТП) на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Шестото искане е за "категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони".
И вчера продължиха блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии в страната - на магистрала "Тракия" при Стара Загора, на магистрала "Струма" край Дупница, Проходът на Републиката и международният път Русе-Свиленград при Гълъбово. Служители на ТЕЦ-Сливен и на "Топлофикация-Русе" също организираха мирни протести в подкрепа исканията на всички енергетици в страната.


БНБ налага ограничения за жилищните кредити

автор:Дума

visibility 1298

/ брой: 175

Пак отложиха новото изчисление на такса смет

автор:Дума

visibility 1350

/ брой: 175

Забраняват на колекторските фирми да тормозят длъжници

автор:Дума

visibility 1020

/ брой: 175

Пентагонът въоръжава България с ракети

автор:Дума

visibility 1434

/ брой: 175

Напрежение в Германия заради мигрантите

автор:Дума

visibility 1296

/ брой: 175

Русия ограничава износа на уран

автор:Дума

visibility 1343

/ брой: 175

Почина бившият президент на Перу Алберто Фухимори

автор:Дума

visibility 1149

/ брой: 175

Есента на Визионера

автор:Александър Симов

visibility 2185

/ брой: 175

Саботаж на доброто

автор:Юлия Кулинска

visibility 2262

/ брой: 175

Зубрачът Главчев

автор:Юри Михалков

visibility 2124

/ брой: 175

ПП-ДБ-СС взривиха всичко, до което се докоснаха в София

автор:Дума

visibility 1278

/ брой: 175

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ