14 Юли 2024неделя08:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Брюксел размразява парите за Унгария

Очаква от Будапеща подкрепа за по-голямо финансиране на Украйна

/ брой: 191

автор:Дума

visibility 854

Еврокомисията ще размрази средствата за Унгария, за да получи подкрепата й за увеличаване на бюджета на блока и за значителна помощ на Украйна, предаде БТА, позовавайки се на в."Файненшъл таймс".
Освобождаването на средствата в размер на 13 млрд евро, които са замразени от декември 2022 г., би означавало победа за премиера Виктор Орбан, който заяви, че няма да приеме увеличение на бюджета на ЕС, докато не бъде възстановен достъпът на Унгария до него. ЕК възнамерява да размрази средствата преди края на ноември, според трима служители, цитирани от вестника.
През декември 2022 г. ЕС замрази 22 млрд. евро от кохезионните фондове за Унгария, защото тя не спазвала защитата на човешките прав и върховенството на закона. Тези фондове са предназначени за  по-слабо развитите страни-членки да преодолеят недостига на инвестиции и да подобрят инфраструктурата си.
През май Унгария прие съдебни реформи в отговор на исканията на ЕК, с което ще получи блокираните 13 млрд. евро, над половината от замразеното финансиране, заявиха служителите при условие за анонимност.
Възстановяването на достъпа на Унгария до фондовете идва в момент, когато Брюксел се стреми да получи подкрепа за увеличения си бюджет преди края на 2023 г., включително за да продължи финансовата помощ за Киев. Усещането за спешност се подсилва и от решението на Конгреса на САЩ миналата седмица да се откаже от помощта за Украйна на стойност 6 млрд. долара, за да постигне компромис по нов законопроект за временно финансиране на правителството.
Комисията предложи увеличение на общия бюджет на ЕС с 66 млрд. евро, за да се покрият нарасналите разходи, част от сумата ще отиде за финансова подкрепа на Киев в размер на 50 млрд. евро, за да се покрият разходите му през следващите четири години. Няколко страни се противопоставиха на размера на предложеното увеличение, включително Берлин.
Деблокирането на парите за Унгария ще предизвика осъждане на Европарламента, който настоява за остра позиция срещу Будапеща. Институцията обаче може само да забави, но не и да блокира средствата за Унгария.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ