08 Ноември 2024петък21:59 ч.

ВРЕМЕТО:

В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд. В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд.

АгроДУМА

Мандрите свиха производството на сирене с палмово масло

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 2922

Производството на сирене с палмово масло намалява чувствително, показват данните на агростатистиката. Само за една година количеството на произведените от млекопреработвателните предприятия имитиращи сирене продукти е намаляло с 2342 тона.

Ако през първите 11 месеца на 2017 г. производството на сирене с растителни мазнини е било 13 023 тона, за същия период на миналата година то се е свило с 2342 тона до 10 681 т. В същото време количеството на произведеното истинско краве сирене е нараснало с 6054 тона - от 56 942 т за първите 11 месеца на 2017 г. до 62 996 т за периода явуари-ноември 2018 г. С 56, 33 млн. литра до 622, 082 млн. л е нараснало и общото количество на преработено мляко в мандрите.

Причината за намалялото производство на сирене с палмово масло, според експерти, е промяната в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти в средата на миналата година. След дългогодишен натиск от потребителските организации правителството реши от 19 юли 2018 г. производителите на мляко и млечни продукти и тези, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти да не могат да извършват дейностите в един общ обект, в който се работи с имитиращи продукти.

На 14 януари т.г. изтече срокът произведените имитиращи храни, чието етикетиране не отговаря на изискванията, да се предлагат на пазара до изчерпване на наличните количества. Според новите правила сиренето с растителни мазнини трябва да е опаковано в потребителски опаковки още в предприятието и с тях да се предлага в търговската мрежа. То може да се продава само на отделни щандове или обособени места с надпис „Имитиращи продукти", на които не се предлагат млечни продукти. На етикетите до името на продукта задължително трябва да се посочва с четлив шрифт „Имитиращ продукт" и ясно да е обозначена съставката, която е използвана като частичен или пълен заместител на млякото.

През септември кметът на Луковит Иван Грънчаров поде инициатива за пълна забрана за влагане на растителни мазнини в млякото и млечните продукти у нас. „От това ще спечелят не само фермерите и млекопреработвателите в България, а и потребителите – всички ние“, посочи Грънчаров, който е и млекопреработвател.

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 591

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 762

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 739

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 651

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 657

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 681

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 704

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ