22 Август 2024четвъртък16:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Поклон пред величието и трагедията на цар Самуил

Изложба в чест на могъщия владетел представя творби на наши художници от различни поколения, вдъхновени от неговата невероятна личност

/ брой: 247

автор:Богдан Иванов

visibility 11180


1000 години са цяла бездна от време, но въпреки това историците успяват доста точно да възкресят драматичните събития тогава на Балканския полуостров и борбата на живот и смърт между двама могъщи владетели - българският цар Самуил и византийският император Василий тт. И двамата орисани от съдбата да живеят във вечно съперничество, противоборство и вечни битки за надмощие.
Василий тт, завладял Преслав, пише на Самуил, който брани Средец:
"Ти да не си цар, та не ми се подчиняваш?"
А той му отвръща:
"Не съм, но баща ми, комит Никола, беше управител на Средецка област, назначен от цар Петър, и когато той на смъртния си одър ме благослови да наследя неговата длъжност, ми завеща, докато съм жив, да пазя българщината".
И наистина, до трагичната си смърт през 1014 г. Самуил води много войни за българщината и създава велика държава: пренася столицата й чак в Охрид, стига на юг до Лариса, на север - зад Дунава, на запад - до Адриатическо море, на изток - до Тунджа!
В същото време Василий тт завладява безкрайни земи в Азия и под негово владичество Византийската империя се разпростира върху фантастичните 1,5 милиона кв. км - най-голямата територия в цялата й история!
Ето, това е противникът на българите, надвиснал с гигантска мощ над страната, който Самуил трябва да побеждава, да побеждава, да побеждава, докато накрая сам загива в тази жестока борба за спасяване на България.
Неговата изключителна, разтърсваща съдба, вдъхновява поети, писатели, художници и сега, когато отбелязваме 1000 г. от смъртта му, една от многото ни изяви на благодарни потомци е изложбата в Националната художествена галерия, наречена "Цар-Самуиловият век в творбите на българските художници". Неин организатор е Институтът за изследване на изкуствата към БАН, като в експозицията участват със свои експонати музеи от София и от цялата страна.
Стремежът е Самуиловият век да не бъде представен единствено като прокоба, трагедия и край на Първото българско царство, като фатално поражение и унижение на цял народ, като смърт, а по-скоро като висша държавна отговорност, като дързост, героизъм и слава за България в едно много сложно и страшно време от нейната история.
Макар че любопитството към художествената интерпретация на цар Самуил се появява едва в края на ХтХ век, до днес художници от различни поколения чрез многообразие от похвати сторват дълбок поклон пред нашата история, пред Цар-Самуиловото време.
Най-стара сред изложените е картината на Стефан Иванов "Самуил" - 1914 г. После, породени от възкръсналите български мечти и надежди за обединение на всички българи и за Велика България, и окрилени от нашите победи в Балканската и в Първата световна война, от включването ни в Оста по-сетне, идват платна на Петър Морозов, Борис Денев, Борис Ангелушев, Евгений Поптошев, Желязко Сербезов, Иван Христов, Панайот Панайотов...
В по-ново време са създадени впечатляващите по дълбочина скулптурни творби на Любомир Далчев, Борис Гондов, Спас Дочев, Кирил Матеев, както и вълнуващите с драматизма си картини на Димитър Киров, Кеазим Исинов, Пламен Вълчев.
За изложбата е издаден изискан каталог със съставител доц. д-р Емануел Мутафов и в него са включени освен изложените над 30 художествени творби, и снимки на скулптурната композиция "Самуиловите войници" на Любомир Далчев, на мемориалния комплекс при село Ключ, на картината на Светлин Русев "Самуилови войни". Особено ценен е анализът на Цар-Самуиловия век, на сложната, мъжествена, обречена на България личност на царя. Отделно - на творбите от бележити наши майстори, подчинили талант и творческо въображение на темата за цар Самуил и за нашето славно минало.
И докато всеки от посетителите развълнуван се опитва да подреди мислите си, след като е видял всичко, написаното от Елена Василева в Книгата за впечатления сякаш идва да му помогне:
"Гордея се с историята на страната ни!
Трябва да я съхраним и опазим напук на всички, които са тръгнали да я зариват в забвение!"



"Портрет на цар Самуил", худ. Панайот Панайотов, 1941 г.


"Цар Самуил разбива византийците при Траянови врата", худ. Евгений Поптошев

След 20 години почти половината работещи ще са на над 55 години

автор:Дума

visibility 977

/ брой: 160

България продължава да е в челните места по жертви на трафик

автор:Дума

visibility 965

/ брой: 160

Нова социална услуга разкриват в Разград

автор:Дума

visibility 960

/ брой: 160

ЕС започва да слага мито на украинския пчелен мед

автор:Дума

visibility 961

/ брой: 160

Шарка по овцете в Гърция близо до границата с България

автор:Дума

visibility 972

/ брой: 160

Собственият дом става недостижим за много европейци

автор:Дума

visibility 953

/ брой: 160

Строителството ни тръгна надолу, докато в ЕС расте

автор:Дума

visibility 922

/ брой: 160

Украйна предприе мащабно нападение срещу Москва

автор:Дума

visibility 947

/ брой: 160

Кенеди-младши ще подкрепи Тръмп

автор:Дума

visibility 955

/ брой: 160

Путин посети Чечня

автор:Дума

visibility 1091

/ брой: 160

Венецуелският парламент бави закон "срещу фашизма“

автор:Дума

visibility 914

/ брой: 160

Днешните 55 - вчерашните 30

автор:Аида Паникян

visibility 1008

/ брой: 160

Крещящо лицемерие

автор:Велизар Енчев

visibility 1148

/ брой: 160

Правните абсурди продължават

автор:Дума

visibility 1045

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ