22 Август 2024четвъртък16:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Срещи

Джуни Александрова:

24 май е изключителна дата в моя живот!

Мисията на изкуството е да докоснеш душите на хората с твоята позиция и да я предадеш на тях, казва известната актриса

/ брой: 96

автор:Боян Бойчев

visibility 9734

ДЖУНИ АЛЕКСАНДРОВА е родена на 3 юни. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на професор Филип Филипов. Играе на сцените на театрите в Хасково, Враца, в театър "Възраждане", театър "София" и театър "Българска армия". Изиграва знакови роли на сцената и пред камерата, изнася моноспектакли по собствени сценарии. Най-голяма популярност получава като изпълнител на художествено слово. Пише статии, есета, поезия... Автор е на книгите "На глас" (2004), "Предизвикани мисли" (2009), "Все тая жал..." (2011), "Есенна въздишка" (2014), "Многоцветен листопад" (2023).
Удостоена е с престижни награди и орден "Кирил и Методий". Носителка е на званието "Заслужил артист".

- Г-жо Александрова, днес е светъл български празник. Вие сте човек, който цени словото: актриса, изпълнител и автор на стихотворения... Какви чувства събужда във Вас 24 май?
- Всеки човек има дата в своя живот, която за него е изключителна. За мен е 24 май. Точно на този ден през 1978 година в Рим, в църквата "Сан Клементе", съм изпълнявала Вазовото стихотворение "Българският език". Пред гроба на Константин Кирил Философ рецитирах: "Език свещен на моите деди..." Няма как да забравя това. Изпълнявах стихотворението, качена на камък, облечена в бяла рокля, специално ушита за случая, за могат хората да ме виждат. След това хората идваха със сълзи на очи да ме поздравят. Няма по-голяма награда за един актьор. Изключителен празник - това е за мен 24 май.
- Ценим ли достатъчно българското слово днес?
- Не! Казвам го с горчивина и гняв. Не говорят правилно нито обикновените хора, нито управниците ни. Не са ли учили български език? Не се спазват елементарни правила. Хората имат все по-бедна лексика. Заливат ни чуждици отвсякъде. А езикът ни е толкова богат, много богат! Достатъчно е да препрочетем класиците, един Вазов например, Ботев...
- Вие рецитирате основно български поети. Били сте на много места в чужбина. Как се посреща българското слово?
- Обиколила съм цяла България, в чужбина съм била в Берн, Будапеща, Букурещ, Варшава, Залцбург, Коми, Краков, Лондон, Малмьо, Москва, Прага, Рим, Ставропол, Стокхолм и т.н. с рецитали. Хората ме харесваха. Спомням си в Берн след рецитал при мен дойде една жена и ме пита: "Теб коя майка те роди?" Аз отговарям по Вазов: "Една българка!" В един ден съм изнасяла рецитал в Берн и Лондон. В английската столица ни посрещнаха скептично, дори човек се поинтересува: "Вие от кой край на България идвате?" След края на рецитала в очите на публиката имаше сълзи...
Най-много съм изпълнявала Ботев. Това е първата ми награда за рецитал - през 1966 година. Половин час Ботев - публицистика и стихове. Бях си направила сценарий. Казаха ми, че Ботев не бил за жена. Защо? Нима една жена не може да изгради стихотворението? Нима жената не чувства "в тъги, в неволи, младост минува", нима не може да попита: "Кажи ми, кажи, бедни народе..."? Когато обявиха конкурса, бях във Врачанския театър. Трябваше да ме видят някак, за да дойда в София. Реших да се явя. Ходих едновременно при Иван Чипев и при Влади Трендафилов за уроци, без двамата да знаят, че посещавам съответно другия. Малка хитрина - взимах най-доброто от това, което ми беше необходимо.
- Какво е необходимо да бъдеш добър рецитатор?
- Обич и преклонение пред автора и неговото произведение. Аз имах моноспектакъл по стихове на Блага Димитрова "Сама жена". Ние с нея бяхме на различни политически позиции, но не говорехме за политика и затова се разбирахме. Трябва да можеш да правиш анализ на произведенията, да ги разбираш. Какво искаш да кажеш на публиката, какво ще й дадеш? Къде е художественото ударение? Трябва да имаш и гражданско чувство. Ето да вземем пак Ботев. Стихотворенията му ме интересуват като тематика: борбата, свободата, саможертвата... Интересува ме и животът му: как се е борил, как е творил... Книгата за живота на Ботев, която ми подариха като награда през 1966 година, ми е настолно четиво. Цялата е разкъсана от четене, на много места съм подчертавала отделни абзаци с молив. Не можеш да рецитираш Ботев току-така. Трябва да изследваш автора. И накрая, но не на последно място, трябва да имаш глас.
- Откъде тази любов към литературата?
- С литературата бях доста ангажирана от малка. Баща ми беше духовно богат човек. Много четеше. В 10 клас ме накара да разтворя страниците на "Престъпление и наказание" на Достоевски. Аз обаче не можех тогава да го прочета, не бях узряла за тази книга. С Достоевски се "срещнах" по-късно, когато играх Наташа в "Унизените и оскърбените". Но тогава баща ми разбра, че книгата е все още твърде тежка за мен и ми каза да прочета "Айвънхоу" на Уолтър Скот. Искаше само и само да чета. Няма да забравя многото разговори за прокълнатите поети - френските символисти. След това, като направих моноспектакъла за Яворов, пак сме говорили за символизма.
- Коя своя роля смятате за връх в кариерата си?
- Нека хората кажат, нека критиците я определят. Но много от ролите са ми присърце, харесвам си ги.
- В кариерата си имате основно роли на театралната сцена. Защо предпочетохте театъра пред киното?
- Не обичах да прося роли. Не съм била близка с кинорежисьори. Не мога да моля, да се представям. Няма как да кажа: "Тази роля е за мен, хайде да опитаме какво ще се получи." Другите го правеха... Аз получих удовлетворение от художественото слово и театъра. А киното е лъжливо изкуство - един кадър го снимаш по няколко пъти и го нагласяваш. Може би затова не го харесах толкова.
- Кога започнахте да пишете? Кое ви подтикна?
- На зряла възраст. Трудно ми е да кажа точно какво. При толкова много рецитали, монолози, пиеси, седнах и аз пред белия лист. Много ми помогна дъщеря ми. Тя ми каза, че след като съм водила такъв богат живот, трябва да пиша. Преди това започнах с проза, продължавам и днес. Например скандалът с Баташкото клане и преиначаването на историята ме накара да изразя гражданската си позиция.
- А поезията? Кое ви вдъхновява?
- Стиховете са един стон на душата ми. Вълнува ме нещо и аз пиша. Без нещо да ме е докоснало, да ме е развълнувало, не хващам перото. През миналата година излезе стихосбирката "Многоцветен листопад", в която събрах най-доброто.
- Каква е мисията на изкуството?
- Мисията на изкуството е да докоснеш душите на хората с твоите позиции и да ги предадеш на тях. Защото ти вярваш в тези позиции.
- Трябва ли изкуството да бъде обвързано с активна гражданска позиция?
- Според мен - да! Трябва да бъде. Да вземем Яворов. Нима не отиде да се бие за освобождението на Македония? Димчо Дебелянов не загина ли на фронта? Ами саможертвата на Вапцаров? Вапцаров е другият поет, когото много обичам да рецитирам. За мен това е един от най-големите романтици в нашата литература, при това с ярка гражданска позиция. Да напишеш "Борбата е безмилостно жестока" точно преди смъртта си... Тръпки те побиват! Всички автори, които съм изпълнявала, са влияели на моите разбирания, на моята позиция, на моята психика, на моята душевност.
- Имаме ли нужда от личности като Ботев и Вапцаров днес?
- Крещяща нужда! Написаното от тях е актуално и сега. Четете публицистиката на Ботев! Такава точна и безпощадна характеристика дава на българския народ...
- Вашата молитва за България?
- Искам България да оцелее. И не само. Много съм се замислила напоследък: "А нима не заслужаваме съдбата си?" От 13 века история, свободни сме били само 6 века. Предателства на всяка крачка, лакейство на всяка крачка. Много тежки са последиците от робството. Това преклонение пред по-силния. Зидовете, с които да си оградим двора - нищо друго не ни интересува. Всичко това е и в днешната психика на българина. На един да се подмажеш, друг да предадеш. Затова творците трябва да имаме ясна гражданска позиция и да я отстояваме. Но днешните политици не умеят или не искат да ни използват.
- А не е ли политкоректна или просто пасивна днес българската интелигенция?
- Да, така е. Но не виня никого. Пазят си хляба, пазят си децата. Аз не изневерих на лявата идея, защото имах възможността да бъда свободна. Свободна съм в своите избори и до днес.
- Скоро имате юбилей. С какви чувства ще го отбележите?
- Винаги съм била критична към себе си. Можех да постигна повече. Но в същото време си казвам, че животът ми е интересен, имах незабравими преживявания. Част от тях описах в книгата си "На глас".
- Какво си пожелавате в личен план?
- Да имам контакти с хората, да мога да рецитирам още.


Стихотворения от Джуни Александрова

ПОДЗЕМИЕ СВЕЩЕНО
    Рим 1978 г.

В подземие свещено на църквичката "Сан Клементе",
в упойващия мирис на мъждукащите свещи,
унесена от православни песнопения,
несетно се събират трите пръста на ръката
и устните мълвят от детството словата:
"В името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин!"

И озарена от сиянието на множество лица,
застинали пред тайнството велико,
с вълнение пристъпвам към светия гроб,
опазил тленните останки на Кирил Философ,
и Вазовата изповед трепетно изричам:
"Език свещен на моите деди..."

Миг на тишина и преклонение към буквите,
като дихание насъщни във сърцата,
навеждаме глави смирено, в изкупление,
за чужди хули, за обиди и презрение.
И просветление облива тъмнината
във вековечното подземие свещено.


***

ЛЕТЯХ.
Звездите можех да докосна.
Летях.
Слънчеви лъчи ме ослепиха.
Летях.
Ветровете брулеха лицето.
Летях.
По прашни пътища.
Летях.
Край беловати гари.
Летях.
Над могъщи планини.
Летях.
Над морета знайни и незнайни.

Долетях.
До църквичката "Сан Клементе".
В подземието
пред тленните останки на Кирил Философ
като обет изричах „Език свещен…“

Летях.
Сърцето си раздавах.
Разпръсквах
свещените слова
на Ботев и на Левски,
на Каравелов и на Вазов,
на Яворов и Дебелянов...
В паметта ми останаха
ОЧИТЕ
с изостреното зрение,
горестни лица
на сънародници,
напуснали Родината.
Не, няма да забравя
ОЧИТЕ,
Които търкулваха сълзи.
Носталгия по родното огнище.

След 20 години почти половината работещи ще са на над 55 години

автор:Дума

visibility 965

/ брой: 160

България продължава да е в челните места по жертви на трафик

автор:Дума

visibility 954

/ брой: 160

Нова социална услуга разкриват в Разград

автор:Дума

visibility 946

/ брой: 160

ЕС започва да слага мито на украинския пчелен мед

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 160

Шарка по овцете в Гърция близо до границата с България

автор:Дума

visibility 961

/ брой: 160

Собственият дом става недостижим за много европейци

автор:Дума

visibility 940

/ брой: 160

Строителството ни тръгна надолу, докато в ЕС расте

автор:Дума

visibility 905

/ брой: 160

Украйна предприе мащабно нападение срещу Москва

автор:Дума

visibility 935

/ брой: 160

Кенеди-младши ще подкрепи Тръмп

автор:Дума

visibility 932

/ брой: 160

Путин посети Чечня

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 160

Венецуелският парламент бави закон "срещу фашизма“

автор:Дума

visibility 901

/ брой: 160

Днешните 55 - вчерашните 30

автор:Аида Паникян

visibility 992

/ брой: 160

Крещящо лицемерие

автор:Велизар Енчев

visibility 1126

/ брой: 160

Правните абсурди продължават

автор:Дума

visibility 1027

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ