01 Октомври 2024вторник14:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Крайнодясната вълна

/ брой: 186

автор:Таня Глухчева

visibility 429

Крайнодясната вълна залива Европа все повече и все по-често. Последният пример за това е победата на Австрийската партия на свободата, която по предварителна информация е увеличила подкрепата си с 13%.
Ако преди години видни политолози ни убеждаваха, че победата на крайната десница в една или две държави е нещо случайно и епизодично, то днес сме свидетели, че тя измества всички останали.
Как се стигна дотук? Къде сбъркаха останалите? Защо избирателите не припознават традиционните партии и техните идеи?
До голяма степен това се дължи на високата доза популизъм, с който крайнодесните програми са пълни.
Популистите твърдят, че винаги имат решение на всеки проблем. Няма какво да се лъжем - в момента проблеми има, колкото искаш. На думи тези политици са много силни, но когато идва време за действие, всичко се променя. Някои, като италианската премиерка Джорджа Мелони, щом вземат властта, веднага забравят обещанията си. Други, които искат поне в началото да останат верни на думите си, изпитват силно затруднение със съставяне на правителство, защото няма с кого да се коалират. Тогава започва безкраен цикъл от предсрочни избори, където се налива повече вода в мелницата на крайнодесните популисти.
Нидерландия дълго време не успя да състави кабинет. Марин Льо Пен във Франция предрича в рамките на една година да има нов предсрочен вот в страната. Прогнозите за стабилно правителство в Австрия не са оптимистични.
Но гласоподавателите не мислят за това, за тях е важно да чуят онова, което искат, независимо дали изпълнението граничи с невъзможното.
Крайнодясната вълна може да бъде спряна, ако лидерите на традиционните партии се осъзнаят преди да е станало прекалено късно, ако се обърнат с открито лице към хората, ако болеят с техните проблеми и дават решения, които да променят живота им. Време е за решения!

БДЖ спира 13 влака от днес

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 186

Младите у нас са сред най-късно напускащите родния дом

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 186

Ще има 5-10% поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 186

"Български пощи" спират приемането на пратки за Ливан

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 186

Антимигрантска партия спечели вота в Австрия

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 186

Румъния бедства от бури и дъждове

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 186

Израелски удари във вътрешността на Бейрут

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 186

Накратко

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 186

Да разменим цифрите?

автор:Аида Паникян

visibility 408

/ брой: 186

Крайнодясната вълна

автор:Таня Глухчева

visibility 424

/ брой: 186

Колко храна се изхвърля в България и по света?

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 186

Българските поети и техните убийци

visibility 348

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ